Dat is..apart #1

Het aller, aller, allerleukste aan wetenschap is dat het zo lekker kan verbazen. Hopelijk bent u klaar voor wat interessante verrassingen, want de komende weekenden bombarderen wij u met interessante trivia met een zeer hoog ‘dat-kan-toch-bijna-niet-waar-zijn-gehalte’. Geniet ervan!

Zware materie
Heeft u zich al wel eens afgevraagd hoeveel stof er jaarlijks vanuit de ruimte op aarde valt? Wij wel! En het USGS (United States Geological Survey) gelukkig ook. Volgens deze organisatie belandt er elk jaar naar schatting 1000 miljoen gram oftewel 1000 ton aan materiaal vanuit de atmosfeer op aarde. Er zijn wetenschappers die beweren dat ook buitenaardse organismen op deze manier op aarde vallen en pandemieën veroorzaken. Dat laatste laten we maar even in het midden.

Gekke vis
Wetenschappers stonden voor een raadsel toen ze op de hengelvis stuitten. Vreemd genoeg konden ze hier alleen maar vrouwtjes van vinden. En die dames hadden ook allemaal nog eens een vreemde parasiet bij zich. Toen viel het kwartje: de parasiet dat is een overblijfsel van het mannetje! De mannelijke hengelvis wordt geboren zonder spijsverteringskanaal en moet dus snel een vrouwtje vinden. Wanneer hij die ontdekt heeft, bijt hij haar en laat een enzym los dat zijn en haar huid verteert zodat ze letterlijk samensmelten. Niet alleen een heel poëtische, maar ook heel praktische zet: zodra het vrouwtje kuitschiet, is het mannetje er altijd bij en hoeft hij alleen zijn sperma er maar op los te laten.

Lang dagje
Wist u dat de dagen op aarde steeds langer worden? De maan beweegt van ons vandaan. Een miljard jaar geleden stond de maan nog veel dichterbij en deed deze er 20 dagen over om rondom de aarde te gaan. Een dag duurde toen achttien uur. Jaarlijks beweegt de maan zo’n vier centimeter van ons af. Ondertussen roteert de aarde ook nog eens langzamer, waardoor onze dagen dubbel zo snel langer worden.

Lang zal ‘ie leven
Oké..wij mensen hebben het eeuwige leven niet. Maar sommige planten blijkbaar wel. Uit onderzoek is gebleken dat er creosote-struiken op aarde staan die ook het begin van de jaartelling nog hebben meegemaakt. Theoretisch gezien zou het mogelijk moeten zijn dat deze planten 10.000 jaar oud worden.

Met allochtonen in de maag
Weet u zeker dat u wel helemaal uzelf bent? Er is namelijk genoeg wetenschappelijk bewijs om aan te nemen dat u uw lijf met nog vele ander entiteiten deelt. Sterker nog: er bevinden zich in uw lichaam meer cellen met een ander DNA dan cellen met uw bloedeigen genen. Hoe dat kan? Vraag het aan de honderd miljard bacteriën die zich onder meer in uw maag en darmen ophouden. Zij hebben allemaal een eigen DNA en zijn dus eigenlijk allochtone bewoners.

Geslachtsverandering
Clownsvissen houden er een heuse hiërarchie op na. De regie is altijd in handen van het grootste vrouwtje. Wanneer zij om wat voor reden dan ook uit de groep verdwijnt, verandert haar mannelijke partner in een vrouwtje en gaat hij (of beter gezegd: zij) de groep leiden. Het mannetje dat zich in de pikorde direct onder de van geslacht veranderde clownsvis bevindt, wordt zijn nieuwe partner.

Daar komt de stad!
Nu is het nog een dikke zeven uur rijden van San Francisco naar Los Angeles, maar over 15 miljoen jaar is dat heel anders. De San Andreas-breuklijn die van noord naar zuid loopt trekt Los Angeles elk jaar zo’n vijf centimeter dichter naar San Francisco. Dat betekent dat Los Angeles binnen vijftien miljoen jaar een voorstad van San Francisco zal zijn.

Hardnekkig streepje
Wist u dat een naakte tijger nog steeds strepen heeft? De strepen staan ook op de huid gedrukt. Dat is handig, want al zou een tijger al zijn haar verliezen dan nog is hij goed gecamoufleerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd