“Kunstwerk van de eeuw” ontdekt

De conservator van een Amerikaans museum in San Diego heeft in een kelder van Yale een schilderij ontdekt dat vermoedelijk gemaakt is door de Spaanse meester Diego Velázquez (1599-1660). John Marciari, een kunstkenner, noemt het ‘de belangrijkste Velázquez-ontdekking in honderd jaar tijd’. Dat meldt de Spaanse krant El Pais.

Het schilderij, ‘De Vorming van de Maagd’, lag ongeveer tachtig jaar in een kelder van het museum van de universiteit van Yale voor het recentelijk werd ontdekt door de conservator. Het schilderij is zwaar beschadigd en zal worden gerestaureerd.

Onderzoek
Kunstkenner Marciari, een medewerker van het Museum van Schone Kunsten in het Amerikaanse San Diego, vermoedt dat het werk door Velázquez in 1617 werd geschilderd. Marciari kwam tot de conclusie dat het wel degelijk om een echte Velázquez gaat na een grondige analyse van het schilderij. Ook andere kunstkenners delen deze mening.

Toch zullen ook kenners van het Madrileense museum Prado het kunstwerk in de komende weken onderzoeken. Zij staan immers bekend als de grootste autoriteiten als het gaat om kennis over Velázquez.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd