Curiosity staart naar duintje dat hij misschien moet gaan beklimmen

duin

Curiosity heeft een aantal foto’s gemaakt van het duintje dat hij misschien wel moet gaan beklimmen. Op basis van de foto’s beslist NASA binnenkort of Curiosity zich werkelijk aan de klim moet gaan wagen.

NASA overweegt Curiosity opdracht te geven om het duintje te beklimmen en zo toegang te geven tot een vallei met aanzienlijk minder scherpe stenen dan de alternatieve route. Scherpe stenen kunnen de wielen van Curiosity namelijk wel eens verder beschadigen. En dat wil NASA vanzelfsprekend voorkomen.

Deze foto maakte Curiosity eerder - op grotere afstand van het duintje - al. Het duintje geeft toegang tot een vallei. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Deze foto maakte Curiosity eerder – op grotere afstand van het duintje – al. Het duintje geeft toegang tot een vallei. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Om te achterhalen of een klim werkelijk een betere optie is dan het pad met de scherpe stenen, gaf NASA Curiosity opdracht om foto’s te maken van het duintje en omgeving. Van die foto’s heeft NASA een panoramafoto gemaakt en die is nu vrijgegeven.

Op de voorgrond het één meter hoge zandduintje. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.
Op de voorgrond het één meter hoge zandduintje. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Op de foto’s zien we het duintje dat ongeveer één meter hoog is. Ook zijn enkele zwarte stenen zichtbaar. De grootste exemplaren die op de foto te zien zijn, zijn ongeveer 60 centimeter breed.

Bronmateriaal

"NASA Mars Rover's Color View of Likely Route West" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd