Curiosity ontdekt glimmende meteoriet op Mars

De Marsrover ontdekte de bijzondere meteoriet – die gepolijst en opgepoetst lijkt te zijn – afgelopen week.

NASA heeft de meteoriet – vanwege zijn gladde uiterlijk – Egg Rock gedoopt. Analyse van de bijzondere meteoriet is in volle gang, maar vooralsnog gaan onderzoekers ervan uit dat deze bestaat uit nikkel en ijzer.

De glimmende meteoriet. Afbeelding: NASA.
De glimmende meteoriet. Afbeelding: NASA.

Andere vondsten
Het komt regelmatig voor dat op de rode planeet meteorieten worden ontdekt. Zo stuitte Marsrover Opportunity in 2005 op de meteoriet die je hieronder ziet. Dat was de eerste ijzeren meteoriet die op een andere planeet dan de aarde werd teruggevonden. En ook Marsrover Spirit heeft verschillende meteorieten teruggevonden. En in 2014 stuitte Curiosity nog op een meteoriet van zo’n twee meter breed!

Deze meteoriet ontdekte Marsrover Opportunity in 2005. Afbeelding: NASA / JPL / Cornell.
Deze meteoriet ontdekte Marsrover Opportunity in 2005. Afbeelding: NASA / JPL / Cornell.
Atmosfeer
De vele vondsten zijn goed te verklaren: Mars bevindt zich dichter bij de planetoïdengordel. En de atmosfeer van Mars is vrij dun, waardoor meteorieten hun reis door die atmosfeer gemakkelijker overleven dan wanneer ze bijvoorbeeld door de dikke atmosfeer van de aarde moeten reizen. Bovendien eroderen de meteorieten op Mars niet zo snel.

Gesmolten
Maar ondanks dat de ontdekking van een meteoriet op Mars dus niet zo bijzonder is, is deze ontdekking van Curiosity toch opmerkelijk. En dat heeft alles te maken met de vorm van de meteoriet. De meteoriet is bijzonder glad en heeft verschillende groeven. Mogelijk is deze meteoriet tijdens zijn reis door de Martiaanse atmosfeer gesmolten.

Egg Rock. Afbeelding: NASA.
Egg Rock. Afbeelding: NASA.

Onderzoekers zijn hoe dan ook in hun nopjes met de vondst op Mars. Want dergelijke stukjes puin zullen we op aarde niet zo gemakkelijk kunnen bestuderen, simpelweg omdat ze de reis naar het aardoppervlak niet of in ieder geval niet in zo’n goede staat overleven.

Bronmateriaal

"Curiosity: Egg Rock, a small meteorite" - Arizona State University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd