De Aboriginals lieten zich niet afschrikken door het dorre Australische binnenland en vestigden zich er 49.000 jaar geleden reeds.
Zo’n 50.000 jaar geleden zetten de eerste Aboriginals voet in Australië. Maar wanneer ze zich precies in het dorre binnenland van Australië vestigden, was onduidelijk. Tot nu. Wetenschappers hebben overtuigend bewijs gevonden dat de Aboriginals rond 49.000 jaar geleden – zo’n 10.000 jaar eerder dan gedacht – al in het dorre binnenland te vinden waren.
Grot
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van vondsten in de Warratyi Rock Shelter in het noordelijke deel van Zuid-Australië. De vondsten bewijzen niet alleen dat de Aboriginals reeds rond 49.000 jaar geleden in dit gebied leefden, maar er tevens geavanceerde gereedschappen ontwikkelden. Zo troffen de onderzoekers in de grot de oudste van botten en stenen gemaakte gereedschappen die ooit in Australië zijn teruggevonden aan. De vondsten wijzen erop dat de Aboriginals die in dit gebied leefden technologieën beheersten die – voor zover we nu weten – nog niet in andere delen van Australië gebruikt werden. Zo zijn in de grot tussen de 49.000 en 46.000 jaar oude sporen van het gebruik van oker aangetroffen.
Megafauna
Daarnaast stuitten de onderzoekers in de grot ook op botten van een gigantisch wombat-achtig dier (Diprotodon optatum) en eieren van heel grote vogels (Genyornis newtoni). Het wijst erop dat de Aboriginals de interactie aangingen met de megafauna in hun omgeving.
Lang werd gedacht dat de Aboriginals zich na hun aankomst in Australië met name rond de kust vestigden en het dorre binnenland lang vermeden. Maar dit onderzoek wijst uit dat de Aboriginals zich kort na aankomst in Australië al in het droge binnenland vestigden, zich daar prima wisten te redden en zich zelfs als eersten in Australië bepaalde belangrijke technologieën en culturele gebruiken eigen maakten.