Chimpansees puzzelen omdat ze het leuk vinden

chimpansee

Wanneer wij een puzzel oplossen, hoeven we daar geen beloning voor te ontvangen: het puzzelen en oplossen is op zichzelf al een feest. Nieuw onderzoek wijst erop dat chimpansees er ook zo over denken.

Wetenschappers legden chimpansees een puzzel voor. De chimpansees moesten ervoor zorgen dat een rode dobbelsteen in een bakje viel. Om de rode dubbelsteen daar te krijgen, moesten ze deze door buisjes voortduwen, door met hun vingers of stokjes in gaatjes in de buizen te prikken. De chimpansees kregen later dezelfde opdracht, alleen moesten ze nu een lekker nootje door de buizen duwen en konden ze dat nootje als ze de puzzel oplosten, opeten.

Goed gevoel
“We ontdekten dat de chimpansees de puzzel afmaakten, ongeacht of ze nu een beloning (het nootje, red.) kregen of niet,” vertelt onderzoeker Fay Clark. “Dit suggereert dat ze er een bevredigend gevoel aan overhouden, net als mensen die puzzels oplossen daar een goed gevoel aan over te houden.”

WIST U DAT…

…het werkgeheugen van een chimpansee fabelachtig goed is? Bekijk dit filmpje maar eens!

Uitdaging
De onderzoekers leerden de chimpansees niet hoe ze de taak moesten oplossen; de apen moesten het zelf uitzoeken. Ook hoefden de apen de puzzel niet op te lossen; deze bevond zich gewoon in hun hok en ze konden ermee doen en laten wat ze wilden. “Voor wilde chimpansees is deze taak een beetje zoals jagen op insecten of honing in een boom of termietenheuvel,” stelt Fay. “Alleen is het experiment iets uitdagender, omdat de dobbelsteen niet aan het stuk gereedschap blijft plakken.”

De chimpansees lieten zich door die uitdaging niet uit het veld slaan. Zelfs als er geen beloning volgde, gingen ze de uitdaging graag aan, zo concluderen de onderzoekers in het blad American Journal of Primatology. Blijkbaar is de uitdaging op zichzelf al een beloning voor de chimpansees.

Bronmateriaal

"The Ultimate Chimp Challenge: Chimps Do Challenging Puzzles for the Fun of It" - Zoological Society of London (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kevin Case (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd