Uw kinderen vertellen over uw drugsgebruik? Een slecht idee!

  joint

  Wat is wijsheid? Open zijn en uw kinderen vertellen over uw eigen ervaringen met drugs? Of die ervaringen – een beetje schijnheilig – achterwege houden? Nieuw onderzoek wijst erop dat het tweede het beste is: kinderen die de drugservaringen van hun ouders aanhoren, staan daarna namelijk positiever tegenover drugs.

  Dat stellen wetenschappers in het blad Human Communications. Ze ondervroegen meer dan 500 scholieren naar conversaties die ze met hun ouders over sigaretten, alcohol en drugs hadden gehad. Ook werd er gekeken hoe de scholieren met sigaretten, alcohol en drugs omgingen.

  WIST U DAT…

  …wiet jongvolwassenen blijvend dommer maakt?

  Sommige ouders hadden hun kinderen verteld over hun eigen drugsgebruik. Ze hadden verteld dat die ervaringen negatief waren en dat ze er spijt van hadden. De kinderen die die verhalen hadden aangehoord, bleken aanzienlijk minder negatief tegenover drugsgebruik te staan. Het onderzoek wijst erop dat ouders die over hun drugsgebruik vertellen – zelfs als ze dat doen om hun kind een lesje te leren – soms averechts werkt. En dat is opvallend. Tijdens eerdere onderzoeken gaven kinderen namelijk aan dat ze minder snel geneigd zouden zijn om drugs te gebruiken als hun ouders ze over hun eigen drugsgebruik zouden vertellen.

  “Ouders moeten misschien opnieuw na gaan denken of ze met hun kinderen willen praten over de keren waarop zij drugs hebben gebruikt en misschien overwegen om die informatie niet te delen,” stelt onderzoeker Jennifer Kam. Dat wil niet zeggen dat ouders het gesprek met hun kinderen helemaal niet moeten aangaan. Het is belangrijk dat drugsgebruik – net als het gebruik van alcohol en sigaretten – besproken wordt. Ouders moeten daarbij de negatieve gevolgen benoemen, handvaten bieden om nee te kunnen zeggen tegen drugs, duidelijk hun afkeuring uitspreken als het gaat om drugs en eventueel vertellen over andere mensen die door drugs in de problemen zijn geraakt.

  Bronmateriaal

  "Parents Talking About Their Own Drug Use to Children Could Be Detrimental" - International Communication Association (via Sciencedaily.com)
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door josh (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd