Chimpansee weet wanneer hij gelijk heeft (en wil dit bewijzen)

chimpansee

Onderzoekers beweren dat chimpansees over metacognitieve vaardigheden beschikken. Deze apen kunnen dus denken over hun eigen denken. Zo weet een chimpansee wanneer hij gelijk heeft en wil hij dit ook aantonen.

De bevindingen van Amerikaanse onderzoekers van verschillende universiteiten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Cognition. De wetenschappers beweren dat de mens niet als enige primaat metacognitieve eigenschappen heeft, maar dat ook de chimpansee op een hoger niveau kan denken. Waarschijnlijk zijn de metacognitieve vaardigheden erg belangrijk om goede, intelligente beslissingen te nemen.

De wetenschappers lieten chimpansees geheugentesten doen. Aan het eind van iedere test gaf een computerprogramma feedback of het antwoord van een chimpansee goed of fout was. Als de chimpansee een test goed had afgerond kreeg hij – na een paar seconden – voedsel, maar daarvoor moest hij wel heel snel naar een andere locatie lopen, omdat het voedsel maar een beperkte tijd beschikbaar was.

Chimpansee weet wanneer hij iets goed doet
Uit de experimenten blijkt dat chimpansees weten wanneer ze een test goed hebben voltooid. Ze wachten dan niet op de uitslag van de test, maar lopen alvast naar de plek waar het voedsel arriveert. “Dit is opvallend, want ze hoefden niet te doen”, zegt onderzoeker Audrey Parrish van de staatsuniversiteit van Georgia. “De computer geeft aan wanneer een chimpansee een test goed of fout heeft afgerond. Toch lijken chimpansees op voorhand te weten dat ze gelijk hebben en gaan daarom al naar de plek waar ze hun beloning krijgen.”

Kan ik naar die ene tak slingeren?
Chimpansees gebruiken hun metacognitieve vaardigheden om bepaalde afwegingen te maken. Waarschijnlijk stelt een chimpansee zichzelf continu vragen: Kan ik van deze tak naar de andere tak slingeren zonder te vallen? Is de afstand niet te groot? En hoe groot is de kans dat ik rijpe vruchten aantref in die boom? Kan ik dan niet beter een andere route kiezen? Ondanks dat een chimpansee zijn eigen denken kan overdenken zijn de metacognitieve vaardigheden minder ver ontwikkeld dan in de mens, die op vrijwel alle gebieden veel intelligenter en socialer is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd