NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter heeft glasafzettingen in inslagkraters op Mars gevonden. Waneer een object inslaat op een planeet, dan komt daarbij veel hitte vrij. Wetenschappers denken dat de glasdeeltjes door die hitte zijn gevormd.
De vondst van glas is heel belangrijk. Onderzoeker Peter Schultz van de Brown Universiteit vond onlangs glasdeeltjes in een krater in Argentinië. Deze inslagkrater ontstond miljoenen jaren geleden. In de glasafzettingen trof Schultz organische moleculen en plantenresten aan. Het glas is dus een soort tijdcapsule
Nu hebben onderzoekers Kevin Cannon en Jack Mustard glasafzettingen op Mars gevonden. Het is normaal gesproken erg lastig om glas te spotten op een planeet, omdat glas geen sterk spectraal signaal heeft. “Het spectrale signaal van glas wordt overstemd door de mineralen en stenen, waarmee het is gemixt”, vertelt Mustard. “Maar Kevin heeft een slimme manier gevonden om het spectrale signaal toch te achterhalen.”
Goede samenwerking
Cannon gebruikte een oven om verschillende Martiaanse mineralen te bakken. Vervolgens ontstond er glas. Cannon stuurde het spectrale signaal van dit glas naar Mustard, die hierna een algoritme gebruikte om soortgelijke signalen in data van de spectrometer van de Mars Reconnaissance Orbiter te vinden. De onderzoeker trof de glasafzettingen aan nabij de centrale pieken in kraters.
Mars 2020
Het is natuurlijk erg interessant om een toekomstige Marsrover bij glasafzettingen neer te zetten. Deze rover kan het glas analyseren en krijgt zo een beeld van hoe Mars er miljarden jaren geleden uitzag. Wellicht treft de rover zelfs organische moleculen aan. Volgens de wetenschappers is Hargraves één van de kraters met glasafzettingen. Hargraves ligt nabij een gebied dat op de shortlist staat voor NASA’s Mars 2020 rover. Deze rover gaat deeltjes op Mars verzamelen, die later waarschijnlijk naar de aarde worden gebracht.