Chimpansee is bijzonder kritisch als het om zijn slaapplek gaat

chimpansee

Wanneer wij een bed uitzoeken, zijn we kritisch. Is het stevig? Ligt het lekker? En we zijn niet alleen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ook de chimpansee is bijzonder kritisch als het om zijn bed gaat. Zo heeft hij bij de bouw van zijn bed duidelijk een voorkeur voor een boomsoort die tegen een stootje kan en bescherming biedt tegen roofdieren.

Chimpansees bouwen hun nesten in bomen. Maar niet zomaar in elke boom. Chimpansees kiezen bepaalde boomsoorten vaker als slaapplek uit dan anderen. Een nieuw onderzoek laat nu zien waarom chimpansees een voorkeur hebben voor bepaalde bomen.

Oeganda
De onderzoekers bestudeerden de bomen waarin chimpansees in een nationaal park in Oeganda vaak sliepen. Ze kwamen zo bij zeven soorten bomen uit. Ze bestudeerden de buigzaamheid en stevigheid van takken van deze bomen. Ook maten ze de dichtheid van de bladeren en stelden de structuur en bouw van elk van de zeven boomsoorten vast.

WIST U DAT…

Buigzame takken
Van de 1844 bestudeerde nesten van chimpansees bleek maar liefst 73.6 procent in de boomsoort Cynometra alexandri te vinden te zijn. Dat is extra opvallend als u bedenkt dat slechts 9,6 procent van alle bomen in het bestudeerde gebied tot deze soort behoorde. Maar wanneer u gaat kijken naar de eigenschappen van deze soort wordt de keuze van de chimpansees een stuk logischer. De takken van C. alexandri bleken heel stevig en bovendien het meest buigzaam te zijn. Ook was de afstand tussen de bladeren aan de takken van C. alexandri het kleinst en was het oppervlak van die bladeren klein. Daarmee vormt deze boom een stevig fundament voor een nest, maar ook een goede bescherming tegen roofdieren en ziekteverwekkers en is de temperatuur in de boom prettig.

Het onderzoek suggereert dat chimpansees de bomen waarin ze hun nesten bouwen selecteren op basis van de voordelen die deze hebben. “Chimpansees zijn, net als mensen, heel selectief als het gaat om hun slaapplaats,” vertelt onderzoeker David Samson. Het volledige onderzoek is te vinden in het blad PLoS ONE.

Bronmateriaal

"Chimpanzees prefer firm, stable beds" - PLoS ONE (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Thomas Lersch (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd