Iedereen gaat er de komende jaren iets op achteruit. Er moet bezuinigd worden om weer een gezonde staatskas te krijgen. Maar waar moet eigenlijk op bezuinigd worden? Op cultuur? Op onderwijs? Volgens professor Joost Walraven van de TU Delft kunnen we het beste bezuinigen op onnodige bouwkundige werkzaamheden, zoals het vervangen of versterken van bruggen.
Walraven beweert dat duizenden bruggen en andere civieltechnische constructies in Nederland op korte termijn niet vervangen of versterkt hoeven te worden. Dat bespaart de overheid naar schatting 300 miljoen euro in de komende vijf jaar.
Walraven en zijn medewerkers combineerden proeven aan betonplaten en balken met geavanceerde mechanica-analyses. Deze experimenten maakten verborgen capaciteit in civieltechnische constructies zichtbaar, waardoor deze de toegenomen verkeersbelasting (zoals zware vrachtwagens) beter kunnen dragen dan tot nu toe werd aangenomen.
Kort door de bocht: Nederlandse bruggen en andere constructies zijn sterker dan we nu denken. Hierdoor kunnen ze best een paar jaar zonder onderhoud.
De TU Delft werkt samen met Rijkswaterstaat en TNO aan de verbetering van civieltechnische constructies in het samenwerkingsverband InfraQuest. Vraagstukken worden benaderd vanuit wetenschappelijk onderzoek (TU Delft), toegepaste wetenschap (TNO) en praktijkervaring (Rijkswaterstaat). Hierdoor is het mogelijk om bepaalde uitdagingen snel en kwalitatief hoogwaardig in te vullen.