Brein trapt in schijnbeweging Robben

Hersenonderzoeker Shanti Ganesh van de Radboud Universiteit van Nijmegen beweert dat het brein van een tegenstander weet dat Arjen Robben een schijnbeweging gaat maken in een wedstrijd, maar dat het lichaam er toch automatisch intrapt.

“De hersenen laten het lijf onbewust meebewegen met Robben, iets sneller dan de bewuste kennis,” zegt Ganesh. “Het is wel zo dat de voetballer zich nog kan corrigeren, maar dat zal altijd een fractie te laat zijn.”

Uit een onderzoek bleek dat fans van Nederland actiever ‘meevoetballen’ met hun eigen ploeg dan met de tegenpartij. Oftewel: stel, een Spaanse voetballer haalt een Nederlander onderuit, dan zien Nederlandse fans dit als een fout. Maar opvallend is dat bij het nemen van penalty’s het brein geen onderscheid maakt tussen teams.

Onderzoek
Tot die conclusie kwamen de onderzoekers nadat ze zowel Nederlandse als Duitse voetbalfans naar strafschoppen hadden laten kijken tijdens een virtuele wedstrijd tussen Nederland-Duitsland. Bij beide zijden registreerden de hersenen gemiste doelpunten als een fout.

Ganesh: “Tijdens het onderzoek verwachtten we vreugde te kunnen registreren als Duitsland een strafschop zou missen, maar dat bleek niet het geval.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd