Boötiden: de eerste meteorenzwerm van 2012

Het nieuwe jaar begint direct goed met de Boötiden-meteorenzwerm (oftewel de Quadrantiden). En aangezien sterrenkijkers geen hinder ondervinden van de maan, belooft het een mooi feestje te worden.

De Boötidenzwerm is niet de mooiste meteorenregen van het jaar. Die eer gaat naar de Perseïden. Toch verdienen de Boötiden zeker een plekje in de top vijf. En aangezien de Perseïdenzwerm dit jaar tegenviel – het viel samen met volle maan – komen de Boötiden precies op het juiste moment.

Wanneer?
Het hoogtepunt van de Boötiden vindt plaats in de ochtend van 4 januari. Het beste moment om te kijken is dus in de nacht van 3 op 4 januari. Of de nacht erna. Rond het hoogtepunt zijn er zo’n honderd meteoren per uur zichtbaar. De piek van de Boötiden is echter zeer scherp, dus enkele uren voor en na het hoogtepunt daalt het aantal meteoren sterk. De nacht voor het hoogtepunt en de nacht erna kunt u enkele tientallen meteoren per uur verwachten.

Oorsprong
De Boötidenzwerm wordt veroorzaakt door de kleine asteroïde 2003 EH1. Deze asteroide heeft een baan met fijne stofjes en steentjes achtergelaten. Begin januari beweegt de aarde zich door deze baan heen. De kleine stofjes verbranden in de atmosfeer en hierdoor zien wij een ‘vallende ster’, oftewel een streepje licht.

Waar kijken?
Zoals de naam al doet vermoeden, lijken de Boötiden uit het sterrenbeeld Boötes te komen, oftewel de Ossenhoeder. Dit sterenbeeld is te herkennen aan de heldere ster Arcturus. De steel van Grote Beer (oftewel het steelpannetje) wijst naar de Ossenhoeder, dus dit sterrenbeeld is haast niet te missen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd