Mp3-speler vormt een gevaar voor het gehoor

Met moderne mp3-spelers is het mogelijk om urenlang naar muziek te luisteren. En dat maakt deze appraten ‘gevaarlijk’, zo beweren wetenschappers van de Tel Aviv universiteit. Jongeren die vaak een mp3-speler gebruiken, die kunnen op jonge leeftijd te maken krijgen met gehoorverlies.

Het is tijd om daar wat tegen te doen, vindt professor Chava Muchnik van de Tel Aviv universiteit. “Als we er over tien of twintig jaar achterkomen dat een hele generatie jonge mensen aan gehoorverlies leidt, dan is het al te laat.”

Muchnik en zijn collega’s voerden experimenten uit met 289 tieners van 13 tot 17 jaar oud. De proefpersonen moesten aangeven hoe vaak ze een mp3-speler gebruikten. Ongeveer tachtig procent van de tieners gaf aan regelmatig een mp3-speler te gebruiken. Tijdens de experimenten luisterden de proefpersonen naar geluiden.

Wat blijkt nu: ongeveer een kwart van de deelnemers heeft een verhoogde kans op gehoorverlies op latere leeftijd. De onderzoekers raden daarom aan om een internationaal geluidslimiet in te stellen voor mp3-spelers. In Europa is er al zo’n limiet van maximaal 100 decibel, maar internationaal hebben sommige modellen een output van 129 decibel. Een andere aandachtspunt is betere voorlichting op scholen.

Bronmateriaal

"Turn Down the iPod to Save Your Hearing" - Universiteit van Tel Aviv

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd