Bier uit de ruimte

 ASTRONOMIE  Het klinkt misschien wat futuristisch, maar een Japanse bierbrouwer heeft het dan toch echt voor elkaar. Hij is erin geslaagd bier te brouwen met mout dat voortkomt uit zaden die tijdens onderzoek in het heelal ontkiemden. Een sixpack is al verkrijgbaar vanaf een slordige 154 dollar (102,20 euro).

Het gebruikte mout komt voort uit zaden die ooit tijdens een verblijf in het International Space Station in een baan rondom de aarde cirkelden. De moutzaden maakten daar deel uit van een onderzoek naar het telen van eetbare planten in de ruimte. Volgens wetenschappers is het namelijk noodzakelijk dat de mens op langere reizen zelf ergens in zijn ruimtevoertuig een moestuintje aan kan leggen.

Het onderzoek was een succes en krijgt nu een fijne, praktische uitwerking: bier! Er is ondertussen al een ware run ontstaan op het ruimtebier, zo laat de woordvoerder van Sapporo Breweries Ltd, Yuki Hattori weten. “We hebben al van meer dan 2000 mensen orders gekregen. Wij geloven dat dit laat zien dat de interesse van mensen – ondanks de hoge prijs voor zes flessen – hoog is.” Helaas is het ruimtebier niet voor iedereen weggelegd. Er zijn slechts 250 sixpacks beschikbaar. Op 24 december wordt door middel van een loterij bepaald wie een sixpackje bier krijgt. De opbrengst gaat vervolgens naar onderwijs- en onderzoeksprojecten.

Wie denkt dat hij met dit ruimtebier een bijzonder hoogstaand alcoholisch genot in huis haalt, heeft het mis. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mout dat in de ruimte ontstaan is, precies hetzelfde smaakt als de aardse variant. Ook het ruimtebier van de Japanners (13,27 euro per flesje) is dus qua smaak relatief ‘gewoontjes’.

Bronmateriaal

"Japan's space beer sparkles" - Straitstimes.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd