‘Dikke kinderen missen stukje DNA’

 GEZONDHEID  Wetenschappers onderzochten 300 kinderen met obesitas. Een deel van het kroost had twee dingen gemeen: ze wogen op 10-jarige leeftijd allemaal al zo’n 100 kilo en ze misten een stukje DNA. Dat laatste zorgt er volgens de onderzoekers voor dat het hongergevoel hen aanzet tot een ware eet-overdrive.

Voorheen kregen de ouders de schuld. Aangeleerd gedrag, het toestaan van snoepen en het voorschotelen van een vette hap in plaats van gezond en gevarieerd voedsel. Dit onderzoek steekt een stokje voor die beschuldigingen. Obesitas bij kinderen blijkt namelijk nauw samen te hangen met omissie van DNA-deeltjes.

Na die conclusie getrokken te hebben, richtten de onderzoekers zich op één van die missende DNA-deeltjes: het chromosoom 16. Hoewel dit deeltje slechts bij één procent van de 1200 kinderen met obesitas mist, blijkt het voor grote problemen te zorgen. Chromosoom 16 bevat namelijk een gen dat het brein nodig heeft om te reageren op het hormoon dat de eetlust regelt. Kinderen zonder chromosoom 16 hebben een hele sterke drang om altijd te eten.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat beschadigde genen obesitas kunnen veroorzaken. Dit onderzoek versterkt die resultaten, maar toont bovendien aan dat het probleem nog groter is dan gedacht. Het ontbreken of het hebben van beschadigde genen is een probleem, dus is het ontbreken van delen van het DNA een nog veel groter probleem. Zo bevat chromosoom 16 alleen al negen genen.
Verder onderzoek richt zich nu op de specifieke chromosomen en de genen die deze bevatten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd