Bevroren magma gevonden in Amerikaanse woestijn

Wetenschappers hebben bevroren magmagesteente gevonden in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Deze magma stamt uit de tijd van de dinosauriërs (250 miljoen tot 65 miljoen jaar geleden) en is een bewijs dat het gebied vroeger vulkanisch actief was. Dit is niet opvallend, want in die tijd was er één lange subductiezone in het westen van de Verenigde Staten.

De subductiezone zorgde voor een reeks vulkanen. Tegenwoordig zijn deze vulkanen geërodeerd. Alleen het bevroren magmagesteente is een bewijs van een roerig geologisch verleden.

Wetenschappers dachten dat de vroegere vulkanische gordel niet verder kwam dan de Sierra Nevada, een bergketen in het noordwesten van Nevada. Toch is het bevroren magmagesteente een mogelijk bewijs dat er wel vulkanen waren in de Sierra Nevada.

“De chemische vingerafdruk van de magma komt overeen met gesteente in de Sierra Nevada”, zegt Nicholas J. van Buer van de Stanford universiteit. “Uit de analyse blijkt dat de magma 90 miljoen jaar geleden op het oppervlak kwam in een periode van vier tot vijf miljoen jaar. Dit is zelfs voor een geoloog een lange tijd.”

Nevada is tegenwoordig een droge staat, maar 200 miljoen jaar geleden was het de bodem van een diepe zee. Dankzij het onderzoek van Van Buer leren wetenschappers meer over de geologische geschiedenis van deze Amerikaanse staat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd