Gebouwen in Pompeii staan op instorten

Er staan meer oude gebouwen in Pompeii op instorten. Dit beweert Sandro Bondi, de Italiaanse minister van cultuur. Afgelopen zaterdag stortte een 2.000 jaar oud huis in, dat vroeger gebruikt werd door gladiatoren om voorafgaand aan arenagevechten te trainen. Het gebouw maakte deel uit van één van de grootste toeristische attracties van Italië.

Het is nog niet bekend waarom het gebouw kon instorten. Waarschijnlijk tastte water, als gevolg van hevige regenval, de fundamenten van het huis aan.

Ook andere gebouwen in Pompeii kunnen instorten. “Als we kijken naar het aantal gebouwen dat gerestaureerd moet worden, dan is het onvermijdelijk dat meer huizen instorten”, zegt Daniela Leona, een woordvoerster van de archeologische dienst in Pompeii. “Dit gebied heeft meer onderhoud nodig.”

Het is niet de eerste keer dat het 2.000 jaar oude huis instortte. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw deels vernietigd. Na de oorlog werden enkele muren en het dak opnieuw gebouwd.

WIST U DAT…

…een snackbar in Pompeii onlangs – na bijna 2.000 jaar – haar deuren weer opende?

In 79 na Christus begroef de vulkaan Vesuvius het dorp Pompeii en haar inwoners onder een laag lava en as. De inwoners stierven door extreme hitte. De lichamen in Pompeii (en deze stad bevond zich nog tien kilometer van de Vesuvius) kregen te maken met temperaturen tussen de 120 en 150 graden. De dorpen die nog dichter bij de vulkaan lagen, kregen nog extremere temperaturen voor de kiezen: tussen de 230 en 260 graden Celsius.

Door het as en de lava is alles in en rondom Pompeii perfect bewaard gebleven. Hierdoor blijft het dorp interessant voor archeolgen, die meer hopen te leren over de geschiedenis van de mensheid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd