Betelgeuze mogelijk op ramkoers met ‘muur’ van stof

betelgeuze

Betelgeuze, de rode superreus die het dichtst bij de aarde in de buurt staat, ligt mogelijk op ramkoers met een ‘muur’ van stof. Dat blijkt uit nieuwe foto’s die Herschel van de ster en omgeving maakte.

Op de nieuwe foto zien we Betelgeuze en een schokgolf (de boog voor de ster). Die schokgolf wordt veroorzaakt doordat winden die de ster omringen tegen het interstellaire medium botsen. Voor de schokgolf is een lijn van stof zichtbaar.

De lijn
Lang dachten onderzoekers dat deze ‘lijn’ het resultaat was van materiaal dat de ster in een eerder stadium had uitgestoten. Maar deze nieuwe beelden suggereren dat de ‘lijn’ niet het werk is van Betelgeuze. In plaats daarvan zou deze lijn wel eens de rand van een nabijgelegen interstellaire wolk kunnen zijn.

WIST U DAT…

…de planeet Fomalhaut b op ramkoers ligt met een gordel vol puin?

Botsing
Als de lijn inderdaad niet het werk is van Betelgeuze, maar een object is dat helemaal los staat van de ster dan lijkt een botsing onvermijdelijk. Overigens zal die botsing dan wel even op zich laten wachten; pas over 5000 jaar zou de schokgolf die voor de ster uitgaat met de muur van stof botsen. En 12.500 jaar later raakt de rode superreus de muur pas. Dat voorspellen astronomen in het blad Astronomy & Astrophysics.

Betelgeuze is ongeveer 1000 keer groter dan de zon en 100.000 keer helderder. De ster is te vinden in het sterrenbeeld Orion en is vanaf de aarde met het blote oog te zien. De ster is hard op weg om te veranderen in een supernova.

Bronmateriaal

"Betelgeuse braces for a collision" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Herschel / PACS / L. Decin et al.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd