Het grootste meer ter wereld bereikt dit seizoen waarschijnlijk de hoogste watertemperatuur ooit. De afgelopen decennia warmde het Bovenmeer, één van de vijf Grote Meren, snel op. Als deze zomer op de huidige voet doorgaat, dan verbreekt het Bovenmeer zijn persoonlijke record uit 1998.
Op het meer ligt een laag warm water bovenop een laag zeer koud water. Het warme water kan niet mixen met het koude water, waardoor de bovenste laag alle hitte van de zon absorbeert. Normaal gebeurt dit pas in juli, maar dit jaar vond dit proces al begin juni plaats.
Extra maand
“Dit betekent dat het meer een extra maand heeft om op te warmen”, legt Jay Austin van de universiteit van Minnesota uit. En deze extra maand moet genoeg zijn om het record uit 1998 te breken.
Kou
Toch is het mogelijk dat het record niet wordt verbroken. Austin: “Als we een reeks van systemen krijgen die koude, droge lucht brengen, dan zal het record niet sneuvelen.”
Gevolgen
Als het water opwarmt, heeft dit mogelijke gevolgen voor de inwoners van het meer. “Sommige vissen vinden de warmte heerlijk, terwijl andere vissen liever in de kou zwemmen”, legt Austin uit. “Door de warmte groeien micro-organismen harder, maar het meer heeft relatief weinig voedingsstoffen. Dus er is een limiet aan hoeveel micro-organismen er kunnen groeien.”
Zuurstoftekort
Als er teveel micro-organismen bloeien, kan het zijn dat er te weinig zuurstof is voor andere zeedieren. Toch ziet het er niet naar uit dat het Bovenmeer met deze problemen te maken krijgt, zelfs al warmt het meer op.
Over het Bovenmeer
Het Bovenmeer ligt op de grens van Canada en de Verenigde Staten en heeft een oppervlakte van 82.000 km². Het meer is daarmee groter dan Tsjechië. De grootste lengte is 563 kilometer en de maximale breedte is 257 km. De gemiddelde diepte is 149 meter, met een maximum van 406 meter.