Bellen achter het stuur: mieren beginnen er niet aan

Als mieren onderweg zijn, gaan ze niet in op sociale informatie. Dat suggereert een nieuw onderzoek.

Onderzoekers van de universiteit van Bristol bestudeerden stengelslankmieren (Temnothorax albipennis). De mieren verkenden het gebied rond hun nest. Soms was in dat gebied sociale informatie te vinden. Je moet dan denken aan feromonen en andere aanwijzingen die door andere mieren waren achtergelaten. Soms was het gebied ‘schoon’ en was er geen sociale informatie te vinden.

Verband
De onderzoekers ontdekten dat er een verband was tussen de duur van de reizen die de mieren maakten en de gemiddelde snelheid van de mieren. Wanneer de mieren een langere route aflegden, lag de gemiddelde snelheid van de mieren hoger. Het wijst erop dat op voorhand al vastlag hoelang een reis ging duren. Dat was zowel het geval wanneer er sociale informatie in de omgeving te vinden was als wanneer er geen sociale informatie te vinden was.

Onderweg
Het wijst erop dat mieren zich, wanneer ze onderweg zijn, niet laten afleiden door boodschappen die andere mieren hebben achtergelaten. Alleen wanneer mieren rusten, staan ze open voor die informatie.

En dat is helemaal niet zo slecht bekeken, zo stellen de onderzoekers. De mieren voorkomen zo onder meer dat ze – terwijl ze rondreizen – ook nog heel veel informatie moeten verwerken.

Bronmateriaal

"Ants respond to social information at rest, not on the fly" - Bristol University
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Antweb.org.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd