De Griekse kustwacht draait overuren nu steeds meer vluchtelingen de oversteek wagen. Maar de redders krijgen hulp. Van robots.

Onderzoekers van het Center for Robot-Assisted Search and Rescue van Texas A&M University zijn naar Griekenland afgereisd. Niet in hun eentje. Nee, ze worden vergezeld door de robot EMILY (Emergency Integrated Lifesaving Lanyard).

Reddingsvest en jetski
EMILY is een soort kruising tussen een reddingsvest en een jetski. De robot kan vanaf de kust of vanuit een reddingsboot worden bediend. De robot zit altijd met een 600 meter lang touw vast aan de kust of reddingsboot. Wanneer een drenkeling zich aan EMILY vastklampt, wordt EMILY met behulp van dit touw richting de kust of de reddingsboot getrokken.

Boten
Wanneer gehele boten op sleeptouw moeten worden genomen, kan EMILY ook uitkomst bieden. Het kan het touw dat aan reddingsboten bevestigd zit, bij de boot in nood brengen, waarna de reddingsboot deze op sleeptouw kan nemen. Ook kan EMILY boten die zich op een gevaarlijke plek bevinden naar veiligere oorden loodsen.

Camera
Aan boord van de robot bevindt zich een camera die beelden in optische en infrarood licht af kan leveren. Die beelden stuurt EMILY naar degene die de robot bestuurt. Deze persoon heeft dankzij de beelden een goed beeld van de locatie van eventuele drenkelingen en kan de robot daarheen sturen.

Gered! Afbeelding: Emilyrobot.com

Gered! Afbeelding: Emilyrobot.com

Samen
Omdat het helaas niet ongewoon is dat voor de Griekse kust grote groepen mensen in de problemen komen, zal EMILY vaak zij aan zij met menselijke redders werken. Terwijl EMILY zich richt op drenkelingen die nog bij bewustzijn zijn (en in staat zijn om zich aan haar vast te klampen) kunnen menselijke redders zich richten op drenkelingen die buiten bewustzijn zijn of niet sterk genoeg zijn om EMILY vast te houden.

EMILY kan zeker vijf mensen tegelijkertijd op sleeptouw nemen en heeft een snelheid die rond de 32 kilometer per uur ligt. Naast de robot worden ook drones ingezet om een goed beeld te krijgen van de situatie op het water.