Robots redden vluchtelingen voor de Griekse kust

  De Griekse kustwacht draait overuren nu steeds meer vluchtelingen de oversteek wagen. Maar de redders krijgen hulp. Van robots.

  Onderzoekers van het Center for Robot-Assisted Search and Rescue van Texas A&M University zijn naar Griekenland afgereisd. Niet in hun eentje. Nee, ze worden vergezeld door de robot EMILY (Emergency Integrated Lifesaving Lanyard).

  Reddingsvest en jetski
  EMILY is een soort kruising tussen een reddingsvest en een jetski. De robot kan vanaf de kust of vanuit een reddingsboot worden bediend. De robot zit altijd met een 600 meter lang touw vast aan de kust of reddingsboot. Wanneer een drenkeling zich aan EMILY vastklampt, wordt EMILY met behulp van dit touw richting de kust of de reddingsboot getrokken.

  Boten
  Wanneer gehele boten op sleeptouw moeten worden genomen, kan EMILY ook uitkomst bieden. Het kan het touw dat aan reddingsboten bevestigd zit, bij de boot in nood brengen, waarna de reddingsboot deze op sleeptouw kan nemen. Ook kan EMILY boten die zich op een gevaarlijke plek bevinden naar veiligere oorden loodsen.

  Camera
  Aan boord van de robot bevindt zich een camera die beelden in optische en infrarood licht af kan leveren. Die beelden stuurt EMILY naar degene die de robot bestuurt. Deze persoon heeft dankzij de beelden een goed beeld van de locatie van eventuele drenkelingen en kan de robot daarheen sturen.

  Gered! Afbeelding: Emilyrobot.com
  Gered! Afbeelding: Emilyrobot.com

  Samen
  Omdat het helaas niet ongewoon is dat voor de Griekse kust grote groepen mensen in de problemen komen, zal EMILY vaak zij aan zij met menselijke redders werken. Terwijl EMILY zich richt op drenkelingen die nog bij bewustzijn zijn (en in staat zijn om zich aan haar vast te klampen) kunnen menselijke redders zich richten op drenkelingen die buiten bewustzijn zijn of niet sterk genoeg zijn om EMILY vast te houden.

  EMILY kan zeker vijf mensen tegelijkertijd op sleeptouw nemen en heeft een snelheid die rond de 32 kilometer per uur ligt. Naast de robot worden ook drones ingezet om een goed beeld te krijgen van de situatie op het water.

  Bronmateriaal

  "CRASAR deployed to Greece to assist in rescuing drowning refugees" - Center for Robot-Assisted Search and Rescue

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd