België verslaat Zweden vanavond – aldus kunstmatige intelligentie

Volgens Zwitsers onderzoek hebben de Belgen vanavond 58 procent kans om Zweden te verslaan. Goed nieuws voor de rode duivels dus!

De conclusie van de Zwitsers is gebaseerd op een complex model. Het model gebruikt gegevens van elke individuele speler in een team om te voorspellen welk team aan het langste eind gaat trekken. Het model kijkt tien jaar terug in de tijd en telt tal van variabelen. Zo wordt er onder meer gekeken hoeveel tijd een speler op het veld doorbrengt en of het team wanneer deze speler op het veld staat, wint. Naast al die ‘keiharde data’ houdt het model tevens rekening met een andere belangrijke factor: onvoorspelbaarheid. “Als Duitsland bijvoorbeeld tegen IJsland speelt, is de kans dat Duitsland wint op papier veel groter,” vertelde onderzoeker Lucas Maystre eerder. “Maar IJsland heeft nog nooit de finale van het EK gehaald en kan daarom wel eens beter spelen dan het normaal gesproken doet.” En ook dat houdt het model in gedachten.

De finale lonkt..

Volgens Duitse onderzoekers heeft België 7,7 procent kans om het EK te winnen. Volgens diezelfde onderzoekers is het echter waarschijnlijker dat de Fransen of Duitsers Europees kampioen worden.

Winst
Het model heeft aan elke wedstrijd in de groepsfase een voorspelling gehangen: winst of verlies. Volgens het model heeft België vanavond 58 procent kans om te winnen. Een scenario dat de Belgen aan zal spreken: alleen bij winst is België niet afhankelijk van wat er in de wedstrijd tussen Italië en Ierland gebeurt. Overigens voorspelt het model dat de Ieren het onderspit moeten delven.

Eerdere voorspellingen
Eerder voorspelde het model dat België zou verliezen tegen Italië. En dat bleek te kloppen: België moest twee doelpunten incasseren en maakte er geen. Tegen Ierland zou België het beter doen, zo voorspelde het model: het land had 63 procent kans om te winnen. En ook die voorspelling kwam uit: het werd 3-0 in het voordeel van de Belgen.

Overigens zit het model er ook wel eens naast. Zo voorspelde het dat Portugal 75 procent kans had om Oostenrijk te verslaan. Het werd uiteindelijk gelijkspel. Overigens lijkt Oostenrijk er een sport van te maken het model ongelijk te geven. Zo had het land volgens het model 56 procent kans om te winnen van Hongarije, maar het werd 2-0 in het voordeel van de Hongaren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd