Atmosfeer Saturnus oogt stormachtig op nieuwe Cassini-foto

De Cassini-ruimtesonde heeft een bijzondere foto gemaakt van de noordpool van Saturnus. Op de foto is de turbulente atmosfeer van de ringenplaneet te zien.

De cycloon op de noordpool is ongeveer 3.000 tot 4.000 kilometer breed. In vergelijking met stormen op aarde is dit een gigantische storm. Maar als we kijken naar Saturnus, dan maakt deze storm niet veel indruk. Zo is Saturnus als planeet maar liefst 120.000 kilometer breed. Dat de cycloon in verhouding vrij klein is, is goed te zien op de foto rechts. De noordpool is daar op een grotere afstand te zien en hierdoor is de cycloon minder dominant aanwezig.

Het is een tijd geleden dat we zo’n mooie foto van de noordpool van Saturnus te zien kregen. Dit heeft te maken met het feit dat Cassini sinds kort in een andere baan rondom Saturnus draait, waardoor de ruimtesonde vanuit nieuwe perspectieven bekijkt.

Zeshoekig

In 2009 had de cycloon op de noordpool van Saturnus een zeshoekige vorm. Nu is de cycloon weer gewoon rond.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt op 27 november 2012. Tijdens het maken van de foto was de Cassini-ruimtesonde ruim 400.000 kilometer verwijderd van Saturnus. Dit is een ruwe foto. In 2013 zal een opgepoetste foto worden toegevoegd aan het Planetary Data System.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd