Astronauten vluchten voor ruimteafval

Het was even schrikken gisteren in het ISS. Een stuk puin vloog op een niet te verwaarlozen afstand van 250 meter langs.

NASA nam geen risico en gaf de zes astronauten opdracht om plaats te nemen in de Soyuz-capsule die ze in geval van nood moet redden. En dat is bijzonder: in de elf jaar die het ISS nu jong is, is deze maatregel nog maar twee keer genomen.

WIST U DAT…

…het meeste ruimteafval van de Chinezen afkomstig is?

Normaal gesproken wordt het ISS wanneer een inslag dreigt, verplaatst. Maar daar was nu geen tijd voor. Uiteindelijk bleek het allemaal wel mee te vallen: de afstand tussen het ISS en het ruimteafval werd nooit kleiner dan 250 meter.

Hoewel het allemaal met een sisser afliep, zal het NASA ongetwijfeld aan het denken zetten. Ruimteafval zit ons namelijk steeds vaker in de weg. Er gonzen al ambitieuze ideeën rond om het ruimteafval op te ruimen en zo in de toekomst botsingen tussen het puin en ruimtevaartuigen te voorkomen. Maar er komt nog niets concreets van de grond. Ondertussen blijft het ruimteafval toenemen en voor problemen zorgen.

Bovenstaande foto is gemaakt door NASA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd