Astronauten openen de nieuwste kamer van het ISS

Het internationale ruimtestation is vannacht een stukje groter geworden. Astronauten openden vanochtend om 3:17 uur Nederlandse tijd de Node 3-module met de naam Tranquility. “Houston, Node 3 is open”, vertelde Endeavour-piloot Terry Virts aan Mission Control. “Het ziet er hier mooi uit en we gaan weer aan het werk.”

De nieuwe module en een observatieruimte werden maandag gelanceerd aan boord van de spaceshuttle Endeavour. Twee dagen later arriveerde de shuttle bij het internationale ruimtestation. Astronauten begonnen in de nacht van donderdag op vrijdag met het installeren van de zeven meter lange kamer, alleen kon het koelingsysteem nog niet geïnstalleerd worden. Dit gebeurt tijdens de volgende ruimtewandeling in de nacht van zaterdag op zondag.

Vanochtend gebruikten astronauten zaklampen om een kijkje te nemen in de donkere Tranquility-module. Daarnaast droegen ze een veiligheidsbril en een gezichtsmasker om zichzelf te beschermen tegen stof en rommel. De ruimtereis van de module verliep schokkerig, dus het kon zijn dat er nog het één en ander rondzweefde. “De module ziet er prachtig uit en de atmosfeer is zeer schoon”, vertelde astronaut Jeffrey Williams aan NASA.

De 280 miljoen euro kostende Tranquility en de Cupola zijn NASA’s laatste grote toevoegingen aan het internationale ruimtestation. Het ruimtestation is nu 98 procent af en weegt 362.873 kilo. Tot nu toe kostte het internationale project zo’n 75 miljard euro.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd