NASA gaat shuttle Endeavour niet repareren

Onlangs werden er twee mankementen gevonden met de spaceshuttle Endeavour. Zo zijn een hittetegeltje en een keramische ring nabij een raam van de shuttle gebroken. NASA heeft besloten de shuttle niet te repareren. De schade is minimaal en zorgt waarschijnlijk niet voor problemen, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Wetenschappers van NASA kwamen tot deze conclusie na het analyseren van foto’s van Endeavour. Volgens teamleider LeRoy Chain zijn de twee mankementen erg klein. Wanneer de spaceshuttle over anderhalve week terugkeert in de dampkring, is de kans zeer klein dat het gebroken hittedeeltje of de kapotte keramische ring voor problemen zorgt.

Toen de shuttle Columbia in januari 2003 werd gelanceerd, ontstond er een gat in de linkervleugel. NASA repareerde het gat niet in de ruimte. Tijdens de terugkeer in de dampkring drongen hete dampen in het gat naar binnen, waarna de shuttle explodeerde. NASA gaat de mankementen met Endeavour niet repareren, omdat de kans dat eenzelfde incident voorvalt zeer klein is. De problemen met Endeavour zijn niet noemenswaardig.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd