Ariane 5-draagraket dan toch gelanceerd

De tweede Europese Ariane-draagraket is na tweemaal uitstel dan toch gelanceerd. De raket ging in de nacht van zaterdag op zondag de lucht in en brengt twee stationaire satellieten de ruimte in. De gebeurtenissen waren rechstreeks te volgen op het internet.

De eerste twee lanceerpogingen werden telkens afgebroken wegens technische problemen, maar om 23.41 uur Nederlandse tijd slaagde men er dan toch in de superraket Ariane-5 vanaf Kourou in Frans-Guyana te lanceren.

Aan boord bevindt zich een totale nuttige lading van 8,5 ton. De draagraket heeft onder meer een Arabsat-5A en een Zuid-Koreanse satelliet genaamd COMS aan boord. De Arabsat-5A werd door Astrium en Thales Alenia Space gebouwd voor operator Arabsat. Deze gaat vanuit een geostationaire baan op 30,5 graden oosterlengte voor minstens vijftien jaar de telecomdiensten en TV-uitzendingen voor Midden-Oosten en Noord-Afrika verzorgen..

Ongeveer zes minuten na de Arabsat-5A satelliet maakte ook de Koreaanse COMS zich los van de 50 meter hoge raket. Deze 2,5 ton zware kunstmaan is tevens door Astrium gebouwd en bedoeld voor het Zuid-Koreaanse lucht- en ruimtevaartonderzoekscentrum Kan. COMS zal voor minstens tien jaar gebruikt worden voor experimentele telecommunicatie, meteorologie en oceaanobservatie. De COMS beweegt zich naar een geostationaire baan rond de aarde op 182,2 graden oosterlengte.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd