Dit zijn de echte groten der aarde

Wij mensen mogen blij zijn als we de 1 meter 90 halen, maar daar draaien veel organismen in het dierenrijk hun hand niet voor om. Benieuwd tot welke hoogtes en lengtes zij in extreme situaties kunnen reiken? Laat u verbazen door dit grootse rijtje.

De 5,7 meter lange schedel van een blauwe vinvis. Foto: Sklmstra / Wikipedia
Zeedier
Het grootste nog in leven zijnde dier op aarde is de blauwe vinvis. Het langste exemplaar ooit waargenomen was 30 meter lang en woog zo’n 190 ton. U zou misschien denken dat dit dier onverslaanbaar is, maar het tegendeel is waar. De blauwe vinvis behoort tot de bedreigde diersoorten.

Dat heeft alles te maken met de walvisjacht.

Grootste primaat
De grootste nog in leven zijnde primaat is de oostelijke laaglandgorilla. Het dier kan langer dan 183 centimeter worden en gemakkelijk 225 kilo wegen. De oostelijke laaglandgorilla komt enkel nog voor in de tropische bossen in het oosten van Zaïre. Naar schatting zijn er nog slechts 5000 gorilla’s over.

Vogels
De grootste vogel is de struisvogel. Het beest kan tot 2.7 meter hoog worden en gemakkelijk meer dan 150 kilo wegen. De struisvogel heeft nog een record op zijn naam; zo leggen de vrouwtjes de grootste eieren ter wereld. Zo’n ei weegt vaak meer dan één kilo.

Visje
De grootste vis op aarde is de klompvis of rondstaartmaanvis. Het dier kan 3,6 meter lang en 4,5 meter hoog worden en heeft een gewicht van 2273 kilo. De klompvis komt wereldwijd in tropische en gematigde klimaten voor. Het dier heeft weinig natuurlijke tegenstanders, maar geldt wel als een delicatesse in onder meer Japan.

De klompvis

Landdier
Het grootste landdier is de Afrikaanse olifant. Het zwaarste exemplaar ooit gewogen telde 12.272 kilo. Ook dit zwaargewicht heeft het niet gemakkelijk; zijn ivoren slagtanden zijn gewild en stropers

hebben het dan ook veelvuldig op hem voorzien.

Grootste knaagdier
Vergeet muizen en ratten: de capibara is de winnaar van de competitie onder de knaagdieren. Een volwassen exemplaar kan 80 kilo wegen en 1,5 meter lang worden. Het dier kan 90 centimeter hoog worden.

De capybara

Insect
Ook onder de insecten schuilen grote namen. Bijvoorbeeld het grootste insect ter wereld: de weta. Dit dier kan 71 gram wegen en ziet er nogal angstaanjagend uit. De kans dat u een weta in de keuken aantreft, is klein; het insect komt alleen voor in de buurt van Nieuw-Zeeland.

De weta

De groene anaconda
Slangetje
Het grootste reptiel ter wereld is natuurlijk een slang: de groene anaconda. Het langste exemplaar ooit ontdekt, was 11,43 meter lang. De slang kan gemakkelijk meer dan 250

kilo wegen.

Carnivoor
Dit is de grootste carnivoor te water: de zuidelijke zee-olifant. Het dier kan tot 7 meter lang worden en 5000 kilo wegen. Ook deze gigant heeft op het randje van de afgrond gebalanceerd; in de negentiende eeuw waren er door de jacht nog maar enkele exemplaren over. Tegenwoordig gaat het gelukkig een stuk beter met de zee-olifant. Naar schatting zijn er nog zo’n 600.000 in leven.

De zuidelijke zee-olifant. Foto links: B. Navez | Foto rechts: Butterfly voyages / Serge Ouachée

Spinnetje
De grootste spin ter wereld is de Goliathvogelspin. Het lijf van de spin is ongeveer 12 centimeter lang. De spanwijdte van de poten kan 30 centimeter meten. De spin leeft in Zuid-Amerika en is relatief ongevaarlijk; hij kan bijten, maar zijn gif haalt weinig uit.

De Goliathvogelspin. Geheel rechts is ingezoomd op de ogen van de spin.

Bronmateriaal

"Biggest Animals on Earth" -Greenexpander.com
"The biggest animals in the world" - Offbeatearth.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd