Arctisch ijs smelt laat

Data van het Amerikaanse National Snow & Ice Data Center toont aan dat het ijs op de Arctische Oceaan tot de laatste dag van maart groeide. Dit is opvallend laat. Het smeltproces van het Arctische ijs wordt al 31 jaar met satellieten in de gaten gehouden. Nooit in die 31 jaar startte het smeltproces zo laat.

Volgens het centrum zorgden koud weer en koele winden ervoor dat het Arctische ijs de afgelopen maand groeide. Het vorige record stamt uit 1999. Toen begon het Arctische ijs twee dagen voor het einde van maart te smelten.

De late start van het smeltseizoen heeft volgens de wetenschappers geen effect op de hoeveelheid ijs in de zomer. “Het pasgevormde ijs is dun en zal snel smelten wanneer de temperaturen stijgen”, vertelt een woordvoerder van het NSIDC.

De ijsmassa bereikte deze winter een maximale grootte van 15,25 miljoen vierkante kilometer. Veel meer dan in 2006, toen het oppervlak van het Arctische ijs een grootte had van 14,7 miljoen vierkante kilometer.

Gaat het de goede kant op? Nee, stellen wetenschappers van het Amerikaanse centrum. Het late smeltseizoen van dit jaar mag niet worden gezien als een bewijs dat het goed gaat met de aarde. Volgens berekeningen van het NSIDC zal de noordpool in de zomer van 2030 volledig ijsvrij zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd