Hoe hoog is de Mount Everest?

China en Nepal zijn het na lange tijd eens geworden over de hoogte van de grootste berg op aarde, de Mount Everest. De berg heeft een exacte hoogte van 8.848 meter. China en Nepal kwamen tot deze conclusie tijdens onderhandelingen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

Voorheen verschilde de hoogte van de Mount Everest in beide landen. In Nepal was de Mount Everest 8.848 meter hoog, in China 8.844 meter hoog. Toch hadden beide landen gelijk. China ging namelijk uit van de hoogte van de berg zonder sneeuw. Nepal nam de vier meter dikke sneeuwlaag wel mee. China gaat akkoord met de berekening van Nepal. De berg gaat in beide landen de boeken in als een 8.848-meter hoge berg.

De hoogte van de Mount Everest werd in 1856 voor het eerst gemeten. Wetenschappers kwamen toen uit op een hoogte van 8.840 meter. Een meting in 1955 concludeerde dat de Mount Everest 8.848 meter hoog is. In mei 1999 gebruikte een Amerikaans team GPS om de hoogte van de Mount Everest te bepalen. Het team kwam uit op een hoogte van 8.850 meter. Deze hoogte wordt officieel aangenomen door de Amerikaanse National Geographic Society.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd