Apen begrijpen dat iedereen een andere bril op heeft

Wij mensen weten dat wanneer een collega een sterk verhaal vertelt, dat dit misschien niet helemaal waar is. Ook sommige apen realiseren zich dat familieleden of kennissen de wereld door een andere bril zien.

Wetenschappers voerden een experiment uit met chimpansees, orang-oetangs en bonobo’s. De apen kregen twee korte video’s te zien. In de eerste video verstopt een man in een King Kong-pak zich in één van de twee hooibergen. Een andere man kijkt toe. De toeschouwer loopt daarna weg, waarna ook ‘King Kong’ vertrekt. Uiteindelijk verschijnt de toeschouwer weer, die in de laatste scene op zoek gaat naar King Kong.

De tweede video lijkt op de eerste video, maar er is wel een kleine aanpassing. King Kong verstopt een steen in één van de twee dozen. Dit ziet de man gebeuren. Hij keert later terug om de steen te pakken, maar ondertussen heeft King Kong de steen alweer gestolen.

De onderzoekers volgden de ogen van de apen met speciale eyetrackingsoftware. Opvallend genoeg weten de apen dat de man in de tweede video eerst in de doos kijkt waar hij verwacht de steen aan te treffen. Kortom: de apen kunnen zich verplaatsen in de man en zijn zich bewust van het feit dat hij niet weet dat King Kong de steen heeft gestolen.

“Dit is de eerste keer dat dieren voor zo’n misvattingstest slagen”, zegt wetenschapper Christopher Krupenye van de Duke universiteit. “De apen genoten van de film. Het was voor hen als een dagje naar de bioscoop.”

Een aap weet dus dat niet alles in zijn hoofd ‘echt’ is. En dat dit ook geldt voor anderen. En dat is – zeker voor een dier als een aap – heel bijzonder.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd