Hoeveelheid omega 3 in kweekzalm gehalveerd in vijf jaar tijd

  Het is goed om regelmatig voedsel met omega 3-vetzuren te eten, aangezien omega 3 beschermt tegen hart- en vaatziekten, de bloeddruk verlaagt en mogelijk helpt om depressie en dementie te voorkomen. Zalm bevat omega 3-vetzuren, maar waarschijnlijk krijgen we steeds minder van deze onverzadigde vetzuren binnen.

  zalmDe meeste zalm in de supermarkt is kweekzalm. Dit betekent dat de zalm op jouw bord in een kwekerij is geboren. Dit is niet zonder gevolgen. In 2011 kwamen wetenschappers erachter dat kweekzalm enorm snel evolueert. Een andere verandering is dat kweekzalm minder omega 3 bevat. Dit is niet genetisch, maar komt door omgevingsfactoren. De hoeveelheid omega 3-vetzuren in kweekzalm is in vijf jaar tijd gehalveerd, zo melden onderzoekers van de Stirling universiteit.

  “Ongeveer vijf jaar geleden bevatte 130 gram Atlantische zalm ongeveer 3,5 gram omega 3”, vertelt professor Douglas Tocher aan de BBC. “Dit is de aanbevolen wekelijkse hoeveelheid omega 3. Nu is de hoeveelheid omega 3 in dezelfde hoeveelheid zalm gehalveerd. In plaats van één portie kweekzalm moeten we tegenwoordig twee keer zoveel eten om genoeg omega 3 binnen te krijgen.”

  Kweekzalm wordt dus steeds minder ‘vet’, terwijl vette vissen een positieve bijdrage leveren aan ons dieet. “Als er niets verandert, gaat de hoeveelheid omega 3 nog verder omlaag”, zegt Tocher. Het kan zijn dat het voedingsadvies in de toekomst gaat veranderen. Het huidige advies van het Voedingscentrum is om elke week één vette vis te eten. Denk aan haring, zalm, paling, makreel of sardientjes.

  “We moeten veel meer voedsel uit de zee halen om straks negen miljard mensen te voeden”

  Dieet is minder vet
  Het is niet onverwacht dat kweekzalm minder omega 3-vetzuren in hun lichaam hebben. Kweekzalm ontvangt omega 3 door kleine vette visjes – zoals ansjovis – te eten. Vroeger bestond tachtig procent van het dieet van kweekzalm uit vette vis, maar nu is dat nog maar twintig procent. Overigens kunnen kwekerijen hier weinig aan doen, want dit is beleid. Er werd teveel vette vis gevoerd aan kweekzalm, waardoor er limieten zijn ingevoerd. Kwekerijen werden hierdoor gedwongen om ander voedsel te vinden voor kweekzalm. Een andere verandering is dat er steeds meer vraag is naar kweekzalm en er dus veel nieuwe kwekerijen bijkomen.

  Oplossingen
  Een mogelijke oplossing is dat algen worden gebruikt. Deze algen worden in zee omgezet in visoliën. Het is te duur om dit proces in fabrieken na te bootsen, maar wellicht verandert dit de komende jaren door nieuwe inzichten. Een andere mogelijkheid is dat een kweekzalm in de toekomst genetisch gemodificeerde koolzaadplanten voorgeschoteld krijgt. Als wetenschappers er in slagen om het DNA van deze planten aan te passen, dan kunnen koolzaadplanten mogelijk visoliën produceren.

  Zeeboerderijen
  In de toekomst leven er mogelijk negen of tien miljard mensen op aarde. Dit zijn tien miljard monden die gevoed moeten worden. “We moeten daarom veel meer voedsel uit de zee halen”, concludeert Steve Bracken van Marine Harvest. “Zogenoemde zeeboerderijen hebben daarom de toekomst.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd