Antarctische ijsplaat baart grootste ijsberg op aarde

De immense ijsberg is bijna twee keer zo groot als de provincie Limburg.

Het Antarctische Filchner-Ronne-ijsplateau is een immense brok ijs verloren. Het gaat zelfs om een recordbrekend groot stuk. De afgekalfde ijsberg heeft een omvang van maar liefst 4320 vierkante kilometer; dat is bijna twee keer zo groot als de provincie Limburg. De nu doelloos ronddrijvende ijsberg is met deze afmetingen dan ook de grootste ter wereld.

Afmetingen
De ijsberg is te zien op recent beelden gemaakt door de Copernicus Sentinel-1-missie. De ijsberg is A-76 genoemd en brak af van de westelijke kant van het Filchner-Ronne-ijsplateau. Dit is het op één na grootste ijsplateau op aarde gelegen in de Weddellzee op Antarctica. De foto’s onthullen dat A-76 ongeveer 170 kilometer lang is en 25 kilometer breed. Dat is net iets groter dan het Spaanse eiland Mallorca. Bovendien past de provincie Limburg er bijna twee keer in.

Afkalving van de nieuwe ijsberg A76 van het Antarctische Filchner-Ronne-ijsplateau. Afbeelding:
contains modified Copernicus Sentinel data (2021), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

De ijsberg heeft met deze ongekende omvang de ‘prestigieuze’ titel als grootste ijsberg op aarde in de wacht gesleept. Hij stoot hiermee zijn voorganger, een ijsberg bekend als A-23, van de troon. Dit is een grote homp ijs van bijna 4000 vierkante kilometer die momenteel tevens ronddobbert in de Weddellzee.

Hoe krijgen ijsbergen hun naam?
IJsbergen worden traditioneel genoemd naar het Antarctische kwadrant waarin ze oorspronkelijk werden waargenomen. Antarctica wordt verdeeld in vier kwadranten. Tegen de klok in:
A= 0-90W (Bellingshausen/Weddellzee)
B=90W-180 (Amundsen/oostelijke Rosszee)
C= 180-90E (westelijke Rosszee/ Wilkesland)
D=90E-0 (Amery/oostelijke Weddelzee)
De A verwijst dus naar het kwadrant waarin de huidige afgekalfde ijsberg is ontstaan. 76 geeft aan dat het de 76e ijsberg is die we in dit kwadrant hebben zien ontstaan. Mocht er vervolgens van deze ijsberg een stukje afbreken, dan zal er een letter worden toegevoegd. Het nieuwe ijsbergje zal dan de naam A-76A krijgen.

Het is niet voor het eerst dit jaar dat we een ijsberg geboren zien worden. Begin februari baarde de Brunt-ijsplaat nog een ijsberg met een omvang van ‘slechts’ 1270 vierkante kilometer. Dat de ijsplaat vroeg of laat een ijsberg zou baren, was al wel langer bekend. In de afgelopen jaren zijn er heel wat scheuren in de 150 meter dikke ijsplaat verschenen. En wanneer die elkaar ontmoeten, kan dat resulteren in een nieuwe ijsberg.

Wat de pasgeboren ijsberg A-76 nu gaat doen, is nog onduidelijk. De onderzoekers zullen de ijsberg ongetwijfeld nauwlettend in de gaten blijven houden. En dat is dankzij de Copernicus Sentinel-1-missie een fluitje van een cent. De twee satellieten waaruit deze missie bestaat zijn uitgerust met radarsystemen. Dat betekent dat er continue gegevens kunnen worden verzameld – ongeacht of het dag of nacht is. Hierdoor kunnen wetenschappers het hele jaar door – ook wanneer Antarctica volledig in duisternis gehuld is – afgelegen gebieden bestuderen en een oogje in het zeil houden.

Bronmateriaal

"Meet the world’s largest iceberg" - ESO

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd