Van muis naar olifant in 24 miljoen generaties

Stel een muis wil net zo groot worden als een olifant. Hoelang duurt die evolutie dan? Wetenschappers zijn eruit!

De onderzoekers bestudeerden hoelang kleine dieren erover doen om te evolueren tot een gigant. Ook keken ze naar het omgekeerde proces: hoelang zou het duren voor een gigant kleiner werd?

Muis
Zo ontdekten de onderzoekers dat een muis die net zo groot wil worden als een olifant daar ongeveer 24 miljoen generaties voor uit moet trekken. Een dier dat net zo groot is als een konijn en net zo groot wil worden als een olifant heeft daar tien miljoen generaties voor nodig.

Kleiner
Opvallend genoeg is er niet zoveel tijd nodig als dieren kleiner willen worden. Grote afnames in grootte kosten vaak slechts 100.000 generaties.

WIST U DAT…

…een onderbuikgevoel bepaalt of we de evolutietheorie omarmen?

In het water
De onderzoekers baseren die conclusies op een studie naar 28 verschillende groepen dieren. Onder meer: olifanten, apen en walvissen. Ze keken hoe de dieren zich de laatste zeventig miljoen jaar ontwikkeld hadden. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld dat dieren in het water veel sneller van grootte kunnen veranderen dan op het land. Een walvis werd bijvoorbeeld twee keer zo snel groter dan landdieren. “Dat komt waarschijnlijk omdat het in water gemakkelijker is om groot te zijn,” vertelt onderzoeker Erich Fitzgerald in een persbericht. “Het (water, red.) ondersteunt je gewicht.”

Snel
Een andere verrassing is het feit dat kleiner worden tien keer sneller gaat dan groter worden. “We verwachtten nooit dat het zo snel kon plaatsvinden,” vertelt onderzoeker Alistair Evans.

Het onderzoek helpt de wetenschappers om beter te begrijpen waarom dieren zo klein of juist zo groot zijn. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

"Mouse to elephant? Just wait 24 million generations" - Monash.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nils Rinaldi (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd