Nieuw onderzoek wijst erop dat musiceren een gunstige invloed kan hebben op het verouderingsproces.
Dat schrijven wetenschappers in het blad Neurobiology of Aging. Ze baseren hun conclusies op experimenten met jonge en oude muzikanten en mensen die nog maar enkele jaren of nog nooit musiceerden.
Experiment
De proefpersonen kregen spraak te horen en de onderzoekers keken hoe (snel) hun brein daar op reageerde. Er bleken grote verschillen te zijn tussen muzikanten en mensen die nog nooit gemusiceerd hadden. “De oudere muzikanten deden het niet alleen beter dan hun leeftijdsgenoten die nog nooit gemusiceerd hadden, ze verwerkten de prikkel tevens net zo snel en accuraat als de jongere mensen die nog nooit gemusiceerd hadden,” vertelt onderzoeker Nina Kraus van de Northwestern University.
Zenuwstelsel
Het onderzoek wijst erop dat een leven lang musiceren een grote invloed heeft op de manier waarop ons zenuwstelsel functioneert. Dit onderzoek wijst er op dat het zenuwstelsel bijvoorbeeld beter in staat is om geluiden (spraak) te verwerken. En dat is niet helemaal nieuw. Onlangs schreven wetenschappers ook al dat musiceren goed is voor het gehoor.
Training
Samen met eerdere studies wijst dit onderzoek erop dat muziek invloed heeft op de manier waarop wij spraak verwerken. En de onderzoekers hebben goede hoop dat ook oudere mensen die nog nooit gemusiceerd hebben baat kunnen hebben bij dit onderzoek. Wellicht kan een intensieve muzikale training op latere leeftijd er alsnog voor zorgen dat ze spraak beter kunnen verwerken en dus beter kunnen communiceren in omstandigheden waar ze anders moeite mee zouden hebben (denk aan een lawaaiige omgeving waar iedereen door elkaar praat).
Hoewel nader onderzoek nog nodig is, kan er in ieder geval wel geconcludeerd worden dat muziek iets met mensen doet. Niet alleen op emotioneel, maar ook op biologisch niveau.