Als superhelden met elkaar op de vuist gaan, komt Superman als winnaar uit de bus

Tot die conclusie komen onderzoekers. En daarmee komt een einde aan een discussie die fans van superhelden al heel lang bezighoudt.

Er zijn heel wat superhelden. Superman, Thor, The Flash, Spiderman, The Lizard, Iron Man, Silver Surfer, Wolverine.. en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar stel nu dat deze superhelden met elkaar op de vuist gaan. Welke superheld komt dan als winnaar uit de bus? Over deze vraag hebben studenten van de universiteit van Leicester zich nu gebogen. Ze keken daartoe over welke krachten de superhelden beschikken en of die krachten wel realistisch waren en eventueel een keerzijde hebben.

Batman
Zo bogen de onderzoekers zich bijvoorbeeld over Batman. Hij staat erom bekend regelmatig van gebouwen af te springen. Wanneer hij zo weer eens door de lucht glijdt, komt zijn cape van pas. Maar onderzoek toont ook aan dat deze superheld zodra hij tijdens één van die sprongen een snelheid van 80 kilometer per uur haalt – zelfs met cape – gedoemd is om een dodelijke landing te maken. Tel daar het feit dat Batman eigenlijk geen superkrachten heeft bij op en er is maar één conclusie te trekken. Batman is de slechtst uitgeruste superheld en zou dus kansloos ten onder gaan als de superhelden met elkaar op de vuist gaan.

Als Batman het opneemt tegen Superman, is Batman kansloos.
Als Batman het opneemt tegen Superman, is Batman kansloos.

Superman
Op vergelijkbare wijze bogen de onderzoekers zich over tal van andere superhelden. En uit dat onderzoek blijkt dat Superman de best uitgeruste superheld is. Grote kans dus dat hij als winnaar uit de bus komt als de superhelden elkaar de oorlog verkennen. Hij wordt op de voet gevolgd door Wolverine, Thor en Mystique. Zij hebben hun hoge positie op de ranglijst te danken aan hun indrukwekkende vaardigheden. Zo is Mystique in staat om haar eigen genen te manipuleren, wat van pas komt als zij niet herkend wil worden. En Thor scoort hoog vanwege zijn explosieve kracht. Natuurlijk hebben Superman, Wolverine, Thor en Mystique ook hun beperkingen. Zo heeft Mystique een verhoogde kans op kanker en is de kans vrij groot dat Wolverine wanneer hij zijn krachten gebruikt ook zelf het loodje legt. Maar die beperkingen ontdoen de superhelden dus niet van een hoge positie op de ranglijst, daarvoor zijn hun superkrachten te effectief.

Een overzicht van alle onderzochte superhelden, hun krachten en beperkingen. Klik voor een vergroting. Afbeelding: Mohan Harihar / University of Leicester..
Een overzicht van alle onderzochte superhelden, hun krachten en beperkingen. Klik voor een vergroting. Afbeelding: Mohan Harihar / University of Leicester..

Iron Man
Naast Batman, Superman, Thor, Wolverine en Mystique bestudeerden de onderzoekers ook de beroemde Iron Man. Hij moet genoegen nemen met een negende plek op de ranglijst. Reden? Onderzoek toont aan dat zijn ijzeren pak – realistisch gezien – drie meter dik moet zijn om bijvoorbeeld bestand te zijn tegen explosieven. Spiderman treffen we aan op de achtste plek. Zijn beperking? De rek in zijn spinnenzijde. Die kan ‘m zomaar fataal worden als hij meerdere draden gebruikt om van een hoog gebouw te springen.

De complete ranglijst. Afbeelding: Mohan Harihar / University of Leicester.
De complete ranglijst. Afbeelding: Mohan Harihar / University of Leicester.

Het complete onderzoek naar de superhelden is te vinden in het blad Journal of Interdisciplinary Science Topics and the Journal of Physics Special Topics. Het is natuurlijk een onderzoek met een knipoog. Studenten schrijven de onderzoeken om ervaring op te doen met het schrijven van een onderzoekspaper en peer-review.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd