Aarde mogelijk gevoeliger voor CO2 dan gedacht

  aarde

  Vijftig miljoen jaar geleden was het warmpjes op de aarde, terwijl er verrassend weinig CO2 in de lucht hing.

  Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers stellen vast dat er zo’n 50 miljoen jaar geleden 680 ppm (deeltjes per miljoen) CO2 in de atmosfeer te vinden was. Dat is aanzienlijk minder dan gedacht. Eerder namen onderzoekers aan dat in deze periode – waarin de aarde flink warmer was dan vandaag de dag – ongeveer 1125 ppm CO2 in de atmosfeer te vinden was.

  Gevoeliger
  De nieuwe gegevens suggereren dat de aarde veel gevoeliger is voor CO2 dan werd gedacht. “De hoeveelheid CO2 was 50 miljoen jaar geleden mogelijk niet zo groot als we ooit dachten, maar het klimaat was significant warmer dan vandaag de dag,” vertelt onderzoeker Tim Lowenstein.

  Te optimistisch?
  Vandaag de dag zit er meer dan 400 ppm CO2 in de atmosfeer. Als we de uitstoot niet terug weten te dringen, is het aannemelijk dat we in de volgende eeuw al uitkomen op de hoeveelheid CO2 die 50 miljoen jaar geleden in de atmosfeer te vinden was. Volgens huidige voorspellingen zou een verdubbeling van de huidige hoeveelheid CO2 in de atmosfeer resulteren in een wereldwijde temperatuurstijging van gemiddeld 3 graden Celsius. Dit onderzoek suggereert voorzichtig dat die voorspelling veel te optimistisch is.

  De onderzoekers stelden de hoeveelheid CO2 vast aan de hand van kristallen in Colorado. In de toekomst willen ze hun studie in China herhalen en kijken of ze dan op dezelfde hoeveelheid CO2 uitkomen.

  Bronmateriaal

  "Study: Earth's climate more sensitive to CO2 than previously thought" - Binghamton.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd