Is uw huis de laatste tijd ook zo stoffig? En begint u al aan uw eigen huishoudvaardigheden te twijfelen? Dan kunt u nu opgelucht ademhalen: u kunt er namelijk niets aan doen; de aarde wordt stoffiger. Uit een grootschalige studie blijkt dat de wereld in zo’n honderd jaar tijd maar liefst twee keer zo stoffig is geworden. En dat heeft grote gevolgen voor ons klimaat.
De onderzoekers baseren hun conclusie op harde data en computermodellen. Ze brachten aan de hand van deze middelen de hoeveelheid stofdeeltjes in de atmosfeer in kaart. Het is voor het eerst dat wetenschappers fluctuaties in natuurlijk (dat wil zeggen: niet door mensen veroorzaakt) stof bestuderen.
WIST U DAT…
Stof is een kleine, maar niet te onderschatten factor in een groot systeem. Zo heeft stof indirect en direct invloed op ons klimaat. Wanneer het in de atmosfeer belandt, houdt het zonlicht tegen. Maar het beïnvloedt ook de vorming van wolken en de hoeveelheid neerslag. Stof kan bijvoorbeeld leiden tot droogte, waardoor de wereld verder verwoestijnt en nog stoffiger wordt.
“Nu hebben we eindelijk wat informatie over hoe de hoeveelheid woestijnstof fluctueert,” concludeert onderzoeker Natalie Mahowald. “Dat heeft een grote invloed op ons beeld van de gevoeligheid van ons klimaat.”