Wetenschappers vinden zwaard op schip Zwartbaard

Archeologen hebben tussen de wrakstukken van het vlaggenschip van de beroemde piraat Zwartbaard een prachtig zwaard ontdekt. Het is onduidelijk of het zwaard aan Zwartbaard toebehoorde. Vaststaat dat het ergens in de zeventiende of achttiende eeuw vervaardigd is. Waarschijnlijk werd het zwaard, net als het schip in Frankrijk gemaakt.

Het schip van Zwartbaard liep in 1718 vast. De bemanning verliet daarop het schip. Maar het vaartuig zonk niet direct: het bleef nog een jaar boven water uitsteken. De piraten hebben waarschijnlijk dan ook alle tijd gehad om hun eigendommen van boord te halen. Waarom het zwaard is achtergebleven, is onduidelijk. Misschien konden de piraten er niet bij of achtten ze het niet van waarde.

Edelman
Het zwaard is redelijk goed bewaard gebleven. Waarschijnlijk behoorde het toe aan een edelman die het vooral ter decoratie droeg. Wellicht hebben de piraten het het tijdens één van hun rooftochten afhandig gemaakt.

WIST U DAT…

Frankrijk
Op de pommel (een knop onderaan het zwaard) staan fijne bloemen afgebeeld. Het zijn irissen en dus een koninklijk symbool van Frankrijk. Dat komt overeen met de geschiedenis van het schip waarop het zwaard werd gevonden. Voordat Zwartbaard dit schip buit maakte, deed het dienst als Frans slavenschip.

Zwartbaard is een wereldberoemde piraat. Toch oefende hij dat ‘beroep’ maar twee jaar uit. In die twee jaar groeide hij uit tot een gevreesd man. Hij overviel menig schip en slaagde er zelfs in om een hele stad in gijzeling te nemen.

Het zwaard. Foto: Wendy M. Welsh, North Carolina Department of Cultural Resources

Voor meer foto’s van het zwaard kunt u hier terecht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd