Aantal berggorilla’s neemt toe

Het aantal bedreigde berggorilla’s is de afgelopen dertig jaar aanzienlijk toegenomen. Dit concluderen wetenschappers na een recente telling. In het Afrikaanse Virunga-massief leven op dit moment 480 gorilla’s in 36 groepen. Rond 1980 leefden er slechts 380 apen in hetzelfde gebied. Daarnaast wonen er 302 berggorilla’s in Bwindi, waardoor het totale bevolkingsaantal hoger is dan 780.

Het Virunga-massief bestaat uit drie nationale parken: Parc National des Vuranga (Kongo), Volcanoes National Park (Rwanda) en Mgahinga Gorilla National Park (Oeganda).

In 2003 is er ook een telling uitgevoerd in Virunga, en toen bleken er 380 individuen in het gebied te leven. Dit betekent dat het aantal berggorilla’s in slechts zeven jaar tijd ongeveer 25 procent is toegenomen.

Goede samenwerking
De opleving is volgens conservationisten te danken aan de samenwerking tussen de Afrikaanse landen Kongo, Rwanda en Oeganda. De landen doen er alles aan om de gorilla’s en hun leefomgeving te beschermen.

Kwetsbaar
Ondanks de groeiende cijfers moeten berggorilla’s de komende decennia beschermd worden. “Deze dieren zijn fysiek sterk, maar ook zeer kwetsbaar”, zo spreekt Eugene Rutagarama van het internationale beschermingsprogramma van gorilla’s. “We moeten ze nu niet in de steek laten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd