Kikker plast voorwerpen uit

Mensen die na een operatie tot de ontdekking komen dat de chirurg een scalpel in hun lichaam achterliet, zijn vaak niet zo best af. Kikkers reageren een stuk flexibeler op die situatie: hun blaas zet zich uit, omringt het voorwerp en trekt het langzaam maar zeker in het orgaan. Daarna kan het dier het vreemde voorwerp zo uitplassen. Dat blijkt uit onderzoek.

“Voor zover wij weten, zijn kikkers de enige dieren die vreemde voorwerpen door de blaas verdrijven,” vertelt onderzoeker Christopher Tracy. Hij ontdekte de vreemde eigenschap toen hij wilde kikkers met geïmplanteerde zenders volgde.

Blaas
Een aantal van de zenders belandde opvallend genoeg in de blaas van de kikkers. Om te achterhalen of dat toeval was, implanteerde Tracy een kleine kraal in het lichaam van de kikker Litoria caerulea. Het dier plaste de kraal binnen enkele weken weer uit.

WIST U DAT…

Pad
Tracy herhaalde zijn experiment daarna met padden. Hij volgde de kraal nu nauwlettend om erachter te komen hoe de padden en kikkers het deden. Hij ontdekte dat het weefsel in de blaas op een vreemd object reageert door groter te worden, het object te omringen en in de blaas te trekken.

Het is niet voor het eerst dat dieren zo’n gek trucje met vreemde voorwerpen uithalen. Uit eerder onderzoek bleek dat onder meer slangen vreemde voorwerpen via hun darmen verwijderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd