Zebravis verandert van kleur om partner te versieren

Wanneer een zebravis op jacht gaat naar een partner, haalt hij alles uit de kast, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Zowel mannetjes als vrouwtjes blijken voor de liefde van kleur te veranderen: hun kleuren worden wanneer ze met de voortplanting bezig zijn aanzienlijk helderder.

Dat ontdekten wetenschappers toen ze zowel wilde als in gevangenschap opgegroeide zebravissen bestudeerden. Ze bestudeerden de vissen ‘s ochtends (wanneer ze een partner proberen te vinden, deze proberen te verleiden en zo voor nageslacht proberen te zorgen) en later op de dag (wanneer de vissen enkel rondzwemmen). Met behulp van foto’s konden de onderzoekers goed in de gaten houden hoe het uiterlijk van de vissen veranderde.

Andere kleur
Zowel mannetjes als vrouwtjes bleken ‘s ochtends van kleur te veranderen. Hun kleuren werden helderder. Dat is op de foto hierboven goed te zien: boven ziet u een vis met heldere kleuren en eronder een vis met ‘gewone’ kleuren. Wanneer de vissen een kleur kregen die helderder was, werden ook verschillen tussen de twee geslachten soms beter zichtbaar.

WIST U DAT…

…zebravissen ook prima bevriend kunnen raken met een robotvis?

Meer seks
De kleuren bleken hun vruchten af te werpen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Ethology. Mannetjes die in de ogen van de mens kleurrijker waren, paarden vaker met vrouwtjes dan mannetjes die er minder kleurrijk op stonden. Het wijst erop dat de verandering van kleur echt een belangrijke rol speelt bij het paren.

De onderzoekers pleiten voor nader onderzoek. Ze hopen dat dan duidelijk wordt welke mechanismen aan de kleurverandering ten grondslag liggen.

Bronmateriaal

"The colour of love: zebrafish perform colourful courtship displays" - Vetmeduni.ac.at
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vetmeduni Vienna / Zala.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd