Wipsnavelkraaien kunnen zeker drie stappen vooruitdenken

Nieuw onderzoek onthult dat het echte planners zijn.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat wipsnavelkraaien in staat zijn om raadsels op te lossen en er niet voor terugdeinzen om daarbij gebruik te maken van allerhande gereedschappen. Maar in hoeverre plannen ze hun werkzaamheden nu? Lossen ze raadsels op door van moment tot moment om te gaan met hetgeen ze voorgeschoteld krijgen? Of denken ze echt vooruit? Dat was onduidelijk. Een nieuw onderzoek – verschenen in het blad Current Biology – brengt daar verandering in en onthult dat wipsnavelkraaien in ieder geval drie te ondernemen acties kunnen plannen.

Het probleem
De onderzoekers zetten een raadseltje op dat in drie stappen kon worden opgelost. Om een lekker stukje vlees te verkrijgen, moesten de kraaien eerst een stokje pakken, met dat stokje een steen uit een buisje duwen en de steen vervolgens gebruiken om het vlees te bemachtigen. Ook hadden de onderzoekers een lang stokje klaargelegd waar de kraaien tijdens het oplossen van dit probleem niets aan hadden. Om er zeker van te zijn dat de kraaien hun acties planden, zorgden de onderzoekers ervoor dat de kraaien maar één stadium van het vraagstuk tegelijkertijd konden zien (zie ook onderstaand filmpje). Het betekende dat de kraaien zich moesten zien te herinneren waar de steen, het juiste stokje en het vlees waren om die informatie vervolgens te kunnen gebruiken voor het uitstippelen van een oplossing.

Inbeelden
“Omdat elk onderdeel van het probleem alleen afzonderlijk van de andere te zien was, laat ons onderzoek duidelijk zien dat de vogels in staat waren tot vooruit plannen,” stelt onderzoeker Romana Gruber. “Ze beelden zich de te nemen stappen eerst in, in plaats van simpelweg van moment tot moment te handelen.”

Het gedrag van de kraaien is heel bijzonder, zo stelt onderzoeker Alex Taylor. “Dat mensen in staat zijn om wanneer ze gereedschappen gebruiken, vooruit te plannen, is een belangrijke reden voor het bestaan van de beschaving van vandaag de dag. Dat een vogelsoort diezelfde combinatie van vaardigheden heeft, is opmerkelijk.”

Bronmateriaal

"Do crows plan ahead just like humans playing chess?" - University of Auckland
Afbeelding bovenaan dit artikel: Romana Grubner / University of Auckland

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd