Wetenschappers vinden nieuwe breuk in Rocky Mountains

Wetenschappers van de Idaho State University hebben in de Rocky Mountains een nieuwe, actieve seismische breuk ontdekt. Volgens de onderzoekers is de breuk in staat om een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter voort te brengen. De breuk is ongeveer 64 kilometer lang en komt naar verwachting binnen enkele decennia tot ontlading.

De onderzoekers brachten de breuk met behulp van lasers in beeld. Ook analyseerden ze het sediment nabij de breuk om te kijken hoe vaak deze actief was. Volgens de onderzoekers heeft de breuk eerder al twee bevingen veroorzaakt: eentje 7000 jaar geleden en eentje 4000 jaar geleden. Dat wijst erop dat er om de duizenden jaren iets bij de breuk gebeurt.

“Er is een kans dat er bij deze breuk in de komende decennia een aardbeving plaatsvindt,” weet expert Glenn Thackray. “En als het gebeurt dan zal het een redelijk zware zijn.”

De onderzoekers adviseren omwonenden zich voor te bereiden op een eventuele beving. Niet alleen de bewoners, maar ook de hulpdiensten moeten weten wat hen te doen staat als het misgaat. “Omdat we niet weten wanneer de volgende aardbeving plaatsvindt, moeten we ons simpelweg voorbereiden,” meent expert John Ebel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd