Wetenschappers ontdekken ‘onzichtbare’ insectensoort

  tinkerbella nana

  Wetenschappers hebben op Costa Rica een nieuwe insectensoort ontdekt. En dat mag eigenlijk een wonder heten: het insectje is zo klein dat het onmogelijk met het blote oog waar te nemen is.

  Het insect behoort tot de familie Mymaridae. In het Engels worden insecten uit deze familie ook wel ‘fairyflies‘ genoemd. Die naam (letterlijk ‘fee-vlieg’) hebben ze niet alleen te danken aan hun gracieuze lijfjes, maar ook aan hun zeer kwetsbare vleugeltjes en het feit dat ze praktisch onzichtbaar zijn. De insecten uit de Mymaridae-familie zijn namelijk piepklein.

  En dat geldt ook voor het nieuwste lid van de familie: Tinkerbella nana, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Hymenoptera Research. Het insect is vernoemd naar Tinkelbel, de bekende fee uit de verhalen van Peter Pan. Alle T. nana die de onderzoekers hebben teruggevonden zijn kleiner dan 0,25 millimeter. Dat betekent dat het insect met het blote oog onmogelijk te zien is.

  Hoewel piepklein is T. nana niet het kleinste insect ter wereld. Die titel is weggelegd voor Kikiki huna – ook lid van de Mymaridae-familie. K. huna is 0,13 millimeter lang. “Als we de kleinste insecten en andere geleedpotigen nu nog niet ontdekt hebben, dan kan het zeker niet lang meer duren,” stelt onderzoeker John Huber.

  Bronmateriaal

  "Tinkerbella nana - a new representative from the world of fairyflies" - Pensoft.net
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd