Wat is er allemaal te horen op Mars? Veel meer dan gedacht!

En dat vertelt ons ook gelijk veel meer over de atmosfeer van de rode planeet.

Marsrover Perseverance doet al zeker acht maanden grondig onderzoek op onze rode, stoffige buurplaneet. Om dat zo goed mogelijk te doen, is het zeswielige wagentje uitgerust met verschillende vernuftige instrumenten. Zo beschikt de rover onder andere over twee microfoons, die een nieuwe dimensie toevoegen aan de manier waarop wetenschappers de rode planeet verkennen. Ondertussen zijn de microfoons al verscheidende keren ingezet. En daaruit blijkt dat er verrassend genoeg veel meer te horen is dan gedacht.

Microfoons
Perseverance heeft met zijn microfoons al heel wat omgevingsgeluiden vastgelegd. Zo staan er al bijna vijf uur aan windstoten op band, hebben we roverwielen over grind horen knarsen en de motoren horen zoemen terwijl Perseverance zijn robotarm beweegt.

Perseverance’ afspeellijst
Ondertussen groeit de ‘afspeellijst’ van Perseverance op de rode planeet gestaag. Nog toen de rover onderweg was naar Mars, maakte hij zijn eerste geluidsopnames. Daarna nam de rover, nadat hij geland was in de Jezero-krater, enkele omgevingsgeluiden op. Zo konden we toen al even de wind op Mars horen waaien en legden de microfoons mechanische geluiden van de rover vast. Vervolgens onthulde Perseverance – misschien nog wel spannender – hoe zijn jacht op aliens klinkt. Want de SuperCam – een instrument dat beelden en geluidsopnamen kan maken, maar ook de aanwezigheid van organische stofjes in gesteenten kan vaststellen – wist onmiskenbaar het snelle, tikkende geluid van laserstralen op te pikken. Tevens hebben we kunnen meeluisteren hoe een ritje op Mars precies klinkt. En dat gaat er niet zacht aan toe.

Met deze geluiden kunnen wetenschappers en ingenieurs de rode planeet op een nieuwe manier ervaren – en iedereen wordt uitgenodigd om mee te luisteren. “Het lijkt alsof je daar zelf staat,” schetst onderzoeker Baptiste Chide. “Marsgeluiden hebben sterke bastrillingen, dus als je een koptelefoon opzet, kun je het echt voelen.”

Atmosfeer
Met de microfoons wordt onder andere bestudeerd hoe geluid op Mars precies reist. En dat vertelt ons ook gelijk veel meer over de atmosfeer van de rode planeet. Geluid reist immers door trillingen in de lucht. Dergelijk onderzoek is best interessant. De Martiaanse atmosfeer heeft namelijk een andere samenstelling dan die van de aarde. Zo bestaat de atmosfeer van Mars voornamelijk uit koolstofdioxide, terwijl de onze met name stikstof en zuurstof herbergt. Het betekent dat de hogere frequenties op Mars minder goed te horen zijn dan de lagere tonen. Daarnaast is het op de rode planeet een stuk kouder. Door deze koudere atmosfeer bereiken geluidsgolven de microfoons net wat trager.

Meer dan gedacht
Maar nu komen de onderzoekers tot de heugelijke ontdekking dat er eigenlijk veel meer op Mars te horen is dan gedacht. Zo waren wetenschappers behoorlijk verrast toen de microfoons de zoemende rotors van de Ingenuity-helikopter oppikte tijdens zijn vierde vlucht. Hierdoor waren onderzoekers in staat om twee van de drie ontwikkelde modellen die uitleggen hoe geluid op Mars reist, weg te strepen. “Geluid op Mars reist veel verder dan we dachten,” zegt onderzoeker Nina Lanza. “Dit benadrukt hoe belangrijk het is om veldwerk te verrichten.”

“Geluid op Mars reist veel verder dan we dachten”

Onderhoud
Overigens is het vermogen om geluiden op te nemen, niet alleen relevant voor onderzoek op de rode planeet. Het kan tevens handig van pas komen bij het onderhouden van toekomstige ruimtevaartuigen. Momenteel worden er nog vaak camera’s gebruikt om bijvoorbeeld de wielslijtage op Marsrover Curiosity of het stof dat zich ophoopt op de zonnepanelen van Marslander Insight, in de gaten te houden. Maar microfoons kunnen ook van alles over de staat van ruimtevaartuigen onthullen, vergelijkbaar met monteurs die naar de motor van een auto luisteren om een probleem te achterhalen.

Het Perseverance-team gebruikt de microfoons waar de rover mee uitgerust is dan ook niet alleen om meer te weten te komen over de rode planeet. De microfoons zijn zo gepositioneerd dat wetenschappers ook naar de wielen en andere interne systemen kunnen luisteren. Hoewel er nog niet genoeg opnames zijn gemaakt om eventuele veranderingen te detecteren, is het de bedoeling dat technici op den duur wel subtiele verschillen kunnen gaan horen. Dit zal vervolgens een belangrijke bijdrage leveren aan de manier waarop het onderzoeksteam de gezondheid van het ruimtevaartuig in de gaten houdt. “We zouden graag regelmatig naar deze geluiden luisteren,” zegt onderzoeker Vandi Verma. “We luisteren immers ook regelmatig naar veranderingen in geluidspatronen op onze testrovers hier op aarde, wat erop kan wijzen dat er probleem is dat aandacht behoeft.”

Bronmateriaal

"Hear Sounds From Mars Captured by NASA’s Perseverance Rover" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd