Wat ging er mis met de parachute van de Ares I-X raket?

 ASTRONOMIE  NASA weet nog steeds niet waarom twee parachutes tijdens de afdaling van de Ares I-X raket weigerden uit te klappen. De prototype maanraket daalde een maand geleden af in de atmosfeer, maar slechts één van de drie parachutes klapten uit. Hierdoor landde de raket keihard op het wateroppervlak van de Atlantische Oceaan.

Volgens Marshall Smith, techniekmanager bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, klapte één parachute te snel uit, waardoor het systeem onder teveel druk kwam te staan. De klappende parachutelijnen hebben mogelijk de tweede parachute beschadigd, die daardoor slechts deels opende.

NASA’s Ares raket vervangt de spaceshuttle en zet uiteindelijk mensen op de maan. Overigens is het nog onzeker of het Witte Huis wil doorgaan met de bemande maanmissies. Ondertussen voert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie nog meer testvluchten uit, waarschijnlijk in 2012 of 2013. De eerste bemande vlucht met de Ares I raket vindt plaats in 2015.

Er gingen meer kleine dingen mis tijdens de 445 miljoen dollar kostende testvlucht van de experimentele raket. Sommige kabelverbindingen gingen niet los en ook verloor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie 80 seconden data. Toch beïnvloedden deze problemen de missie niet.

“Om heel eerlijk te zijn was de testvlucht succesvol,” vertelt Smith. “Het navigatie- en besturingssysteem werkten precies zoals verwacht. Dat is erg handig om te weten als we toekomstige Ares raketten gaan bouwen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd