Uit onderzoek blijkt dat de maag van een vogel plastic heel snel verwerkt. En dat is slecht nieuws, zo stelt onderzoeker Jan Andries van Franeker.
Lang werd gedacht dat het plastic in de maagjes van vogels er heel lang over deed om verteerd te worden. Maar onderzoek toont aan dat de vogels het heel snel omzetten. En dat is niet zo best. Het betekent namelijk dat vogels met veel giftige stoffen in aanraking komen.
Gif
Het plastic wordt in de maag vermalen tot kleinere deeltjes. Die worden uitgepoept. Maar de giftige stoffen in het plastic blijven in de darmen hangen. Juist door de snelheid waarmee de vertering plaatsvindt, hoopt zich steeds meer gif op.
WIST U DAT…
Stormvogel
Franeker bestudeerde stormvogels op Antarctica. Wanneer de vogels arriveren, zit er flink wat plastic in de maag. Omdat Antarctica heel schoon is en vogels geen nieuw plastic naar binnen kunnen werken, is hier goed te bestuderen hoelang het duurt voor al het plastic verteerd is.
Uit het onderzoek blijkt dat de vogels elke maand minstens driekwart van het plastic in de maag omzetten. Behalve dat ze zo veel gif verzamelen, verspreiden de dieren ook veel plastic met deze snelheid. Zo verspreiden Noorse stormvogels op de Noordzee naar schatting elk jaar zes ton plastic. En die stukjes plastic arriveren dankzij de vogels op plaatsen die verder heel schoon zijn. “Als je het hebt over vogels die na de overwintering elders naar Antarctica vliegen, dan halen die daar een aantal tonnen microplastic naartoe dat er voorheen niet was,” stelt Franeker.