De zwarte kaketoe gebruikt zelfs heuse – zelfgemaakte – drumstokken, zo blijkt uit fascinerende videobeelden.

Wetenschappers van de Australian National University bestudeerden de zwarte kaketoes over een periode van zeven jaar. Het geeft meer inzicht in hoe deze vogels musiceren. En het levert unieke videobeelden op van de drummende vogels (die bijzonder schuw zijn).

Stokjes
“De grote kaketoes maken stokjes van takjes, grijpen deze vast met hun klauwen en slaan ze tegen takken en holle stammen,” vertelt onderzoeker Rob Heinsohn. En net als een menselijke drummer, houden de vogels er een zeer regelmatige beat op na.

Unieke beat
En die beat verschilt van vogel tot vogel. “Elk van de (bestudeerde, red.) achttien mannelijke zwarte kaketoes – bekend om hun schuwheid en ongrijpbaarheid – bleek zijn eigen stijl te hebben. Sommige mannen waren altijd snel, anderen waren langzamer (…) Dergelijke individuele stijlen stellen andere vogels in staat om van een grote afstand vast te stellen welke vogel aan het drummen is.”

De drumsessie wordt dus verzorgd door de mannetjes en maakt deel uit van hun pogingen om een vrouwtje te versieren. Naast drummen, slaken de mannetjes ook kreten en maken ze verleidelijke bewegingen.